Újabb kilencedikes drámaosztály indul a 2024/2025-as tanévtől a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban

Újabb kilencedikes drámaosztály indul a 2024/2025-as tanévtől a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban

Hol történik?

Románia első középiskolás magyar nyelvű, akkreditált drámatagozata 2000 óta működik Sepsiszentgyörgyön, a Plugor Sándor Művészeti Líceum keretében. A színházművészeti szak számos alkalommal elnyerte a legjobb romániai drámatagozatnak járó minisztériumi díjat úgy a csoportos, mint az egyéni országos tantárgyversenyeken, illetve több országos és nemzetközi fesztiválon kaptak elismerést diákjai. Eddig nyolc drámaosztály ballagott el, jelenleg két évfolyama van a tagozatnak.

Mi történik?

A drámatagozaton komplex szakképzés zajlik, amely a színház és dráma szakterületeinek oktatása mellett kiemelt figyelmet fordít a fiatalok személyiségének kibontására, fejlődésének segítésére, az önazonosság, önállóság és személyes hitelesség elérésének reményében.

Hogyan történik?

Az alábbi szaktárgyakban lehet tapasztalatot szerezni, kutatni, elmélyülni: színészmesterség, improvizáció, drámajáték, beszédművelés, művészi beszéd, disputa, színpadi mozgás, bábképzés, színháztörténet, médiaismeret, kreatív-írás és filmművészet. A szaktantárgyakat szakképzett tanárok, dráma- és színészpedagógusok vezetik.

Velünk történik:

A kamaszok a képzés során feloldódnak, levetkőzik gátlásaikat, így közelebb kerülnek önmagukhoz és eleven marad kíváncsiságuk társaik illetve a világ iránt, fejlődik kommunikációs készségük, tágul a világról és az emberről szerzett tudásuk és gondolkodásmódjuk, bátrabban vállalják önmagukat a mindennapi életben is. Ezzel egységben szert tesznek a szakma ismeretére is, jártasak lesznek a film- és színházművészet nyelvrendszerében, illetve jól eligazodnak a többi művészeti ágban is.

Ezután történik:

Az iskola elvégzése után a diákok a kötelező érettségi mellett szakérettségit is letesznek, így szakképesítést elismerő oklevelet is kapnak.

A drámaosztály elvégzése nagyobb esélyt nyújt a művészeti egyetemek színész-, bábszínész-, rendező-, teatrológia- szakára való bejutásra. Az állandó beszédtechnika és művészi beszéd órák, valamint a fejlett  kommunikációs készség  elősegíti a jogi, politikai, pedagógiai pályákon, illetve a média területén való érvényesülést. A filozófia, pszichológia, szociológia, teológia, hitoktatói, gyógypedagógiai szakokra is megkönnyíti a felvételit a színészosztályban szerzett ember és önismeret. A távolabbi diákok számára, az iskola emeletén bentlakást biztosít a líceum.

Október 14-én, 15 órakor a Plugor Sándor Művészeti Líceum Visky Árpád drámatermében indul a felkészítő foglalkozások sorozata az érdeklődők számára. Ezt követően, november 11 -én, 15 órakor lesz felvételi felkészítő. Érdeklődni a 0748409437-es telefonszámon, vagy a dramatagozat00@gmail.com címen lehet.

Időpontok

október 14-én, szombaton 15 órától a Visky Árpád drámateremben

november 11-én, szombaton 15 órától a Visky Árpád drámaterem

november 25-én, szombaton 15 órától a Visky Árpád drámateremben

december 9-én, szombaton 15 órától a Visky Árpád drámateremben