Újabb gyerekelőadás a Háromszék Táncegyüttesnél

Újabb gyerekelőadás a Háromszék Táncegyüttesnél

Február 26-án, kedd délelőtt 10 órától újabb gyerekeknek szánt produkciót mutat be a Háromszék Táncegyüttes. A Világhírű Redever című táncjáték Molnár Szabolcs, Fazakas Misi és László Csaba alkotói szándékát foglalja össze.

Eltörött a hegedű és ezzel együtt felborult a világ rendje. Talán a labda miatt történhetett. Mindenesetre Gyuri király úgy dönt, hogy férjhez adja gyönyörű lányait, méghozzá egyszerre, mert a sok lakodalom sok kiadással jár. Hogy kiválassza a legmegfelelőbb társakat, lovagi tornát szervez a jelöltek között és a fele királyságát is felajánlja a nyerteseknek. Hogy hány fele királysága is van egy királynak? Több is lehet, mert nagy a birodalom és sok az eladó leány. Az első próbatétel a labdarúgás. Azt gondolhatnánk, hogy Redever, városkánk világhírű focicsillaga pályázhat a legnagyobb eséllyel, de hát a torna meglepetéseket is tartogat. Lágyi mesternek köszönhetően azonban, végül helyre áll a rend. És hogy ki is ez a Lágyi mester? Csak annyit árulhatunk el, hogy valamikor nagy varázsló volt.

 

Fazakas Misi gondolatai az előadásról:

 

A Háromszék Táncegyüttes gyerekelőadásainál most már egyfajta védjeggyé vált, hogy interakcióval szólítjuk meg a legkisebbeket. Én személy szerint nagyon fontosnak tartom az ilyen típusú előadásokat, hiszen azt gondolom, hogy a tánc hihetetlenül alkalmas arra, hogy megszólítsa őket, illetve úgy vélem, hogy nagyon sok gyerek a bábszínház után ezen produkciók révén kerülhet és maradhat a színház közelében. Mindezen túl, persze nagyon nagy felelősséget is jelent egy gyerekelőadás létrehozása, hiszen az egy olyan erőteljes élményt kell nyújtson számukra, amely arra sarkalja, hogy a későbbiekben is akarjanak és szeressenek színházba járni, hogy visszakívánkozzanak. Persze évek múltán semmire, sem a történetre, sem a szereplőkre nem fognak már emlékezni, csupán arra, hogy „olyan jó volt”. És mi pontosan ennek az érzésnek a megragadásához használjuk az interakció lehetőségét.

 

László Csaba gondolatai az előadásról:

Ijesztő számomra a világnak ez a gyors változása. Állandó megfelelési kényszerünkben egyre csak hajszoljuk magunkat, illetve gyerekeinket újabb és újabb kihívásokba, miközben semmivel sem leszünk jobb emberek. Ijesztő a deviancia és az a felfogás, hogy a világon mindent, de mindent „szabad”, miközben lelkünk mélyén, minden szabadságunk ellenére azt érezzük, hogy irányítanak, befolyásolnak minket.

A néphagyomány ebben a nagy szabadságban pedig, akarva-akaratlanul felszívódik, egyszerűen csak elpusztul, mert a megváltozott értékrendünk útjában áll. Ez a felszívódás, megszűnés is reklám nélkül és észrevétlenül történik. Régen egy-egy közösség többnyire saját maga hozta létre életterét és szórakozását, folyamatosan aktív résztvevője volt ezeknek, a gyerek számára pedig a követendő példa is ebből a közösségből került elő. Az a kultúra, amit ma néphagyománynak nevezünk pontosan ezekben az elszigetelt közösségekben csiszolódott és kristályosodott ki, hosszú évszázadokon keresztül.

Átmenthető-e ez az érték és életszemlélet a mába? Lehet-e ezt a továbbiakban is modellként használni? Ez számomra a mindenkori kihívás! René Girard, francia irodalmár, történész, antropológus és filozófus azt mondta: „Az egyetlen kultúra, ami igazából a miénk, nem az, amibe születtünk, hanem az a kultúra, aminek a modelljeit abban a korban tesszük magunkévá, amikor az utánzási vágyunk a legerősebb.

Világhírű Redever

Táncjáték gyerekeknek

Szereplők:

Gyuri király – Bajna György

Királylányok: Rózsa – Váradi Ágnes

Gabici – Keresztes Gabriella

Julcsi – Ádám Júlia

Edina – Székely Edina-Emőke

Lágyi, a varázsló – Szilágyi László

Levi – Fazakas Levente

Albi – Fazakas Albert

Redever – Gidró Roland

Mesemesterek: Molnár Szabolcs, Fazakas Misi, László Csaba

Varázslat: József Balázs (Gozefini)

Jelmez, díszlet, kellék: Breteanu Cristina

Szöveg: Dósa Zoltán

Köszönet Barto Évának a díszlet kivitelezésében nyújtott közreműködéséért!

Hang: Vajda Attila

Fény: Bedőházi Alpár

Színpadi és műszaki munkatársak: Fegyver Botond, Maksai Gábor

Öltöztetők: Kis Gabriella, Para Kinga

Ügyelő: Szász Adél

Tánckarvezetők: Tekeres Gizella, Melles Endre

Zenekarvezető: Fazakas Levente

Művészeti vezető: Ivácson László

Aligazgató: Koszta Árpád

Igazgató: Deák Gyula Levente

Az előadás létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja a Csoóri Sándor Alap program által.