Új színpadtechnika a nagyváradi színházban

Új színpadtechnika a nagyváradi színházban

Az új színpadtechnika használatáról tartott ismertetőt a kivitelező a Szigligeti Színház és a Regina Maria Színház műszaki személyzetének csütörtök délután.

Vernes András, az Energolux Kft. vezérigazgatója, illetve Bálint József, a szoftver fejlesztője a felső-gépészet kezelőfelületének használatát, a forgószínpad működését, illetve az előfüggöny működtetésének lehetőségeit mutatta meg a megjelent szakembereknek. Mint kiderült, a szoftvert az intézmények műszaki munkatársainak igényei szerint még alakítani is lehet, a vonatkozó szabályozások figyelembe vétele mellett. A képzés második, befejező fázisára jövő pénteken kerül majd sor.

A nagyváradi színház színpadának korszerűsítése júniusban kezdődött, és még ebben a hónapban befejeződik. A A Román-magyar határon átnyúló kulturális inkubátor az előadóművészetek számára (ROHU-445) nevet viselő projekt főpályázója a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a partnerek pedig Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, illetve a nagyváradi Szigligeti Színház. A projekt összértéke 7 495 587,00 euró, ebből a Szigligeti Színház része 1 029 546 euró, ami három forrásból tevődik össze:  824 048,61 euró (80,04%) az Európai Regionális Fejlesztési Alap vissza nem térítendő támogatása, 126 031,55 euró  (12,24%) a román állam hozzájárulása, 79 465,84 euró pedig a Szigligeti Színház önrésze, amelyet az intézmény fenntartója, a Bihar Megyei Tanács biztosít. A Bihar Megyei Tanács ugyanakkor az egyéb, nem elszámolható járulékos költségeket is állja, 300 000 lej (62 761 euró) értékben.