Új szereposztásban kerül műsorra a Ványa bácsi - Kolozsvár

Új szereposztásban kerül műsorra a Ványa bácsi – Kolozsvár

December 20-án, pénteken este 7 órától az idei évadban először kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében kialakított stúdiótérben a Csehov Ványa bácsi című előadásra, Andrei Șerban rendezésében.

A kolozsvári színház nagysikerű előadása, mely hetedik évada van műsoron, és amelynek századik előadására 2013. júniusában került sor, az idei évadtól kezdődően új szereposztásban látható: a címszerepet Viola Gábor, Szonya szerepét pedig Albert Csilla alakítja. Az előadás további szerepeiben Biró József, Györgyjakab Enikő, Kató Emőke, Csutak Réka, Bogdán Zsolt, Varga Csilla, Orbán Attila és Sinkó Ferenc látható.

Viola Gábor és Albert Csilla
Fotó: Biro István

Andrei Șerban rendező a felújított előadás kapcsán így vélekedik: „A színházi munka sosem zárul le. A tökéletesség egy veszélyes szó. Olyan, mint az élet, ami sosem »tökéletes«, állandóan változik. A színház csak a jelenben létezik, csak ebben a pillanatban van, most; nem alapozhatsz a tegnapi sikerekre. Hogyan maradj élő és igaz, hogyan »ragadd meg« a pillanatot? A rutin, a megszokás, a modorosság minden sarkon leselkedik ránk. Ha nem figyelsz tiszta fejjel és alaposan, ha nem teszel erőfeszítéseket, a művészet eredeti vibrálása veszélybe kerül. Meggyőződésem viszont, hogy ezeknek a nagyszerű színészeknek sikerülni fog, az odaadásuk és tehetségük révén, életben tartani nem csak a művészetüket, hanem a Ványa bácsi-család emberségbe vetett bizalmát is.”

A Ványa bácsi elnyerte a 2007-es év Legjobb előadása, Legjobb rendező (Andrei Șerban) és Legjobb férfi alakítás (Hatházi András) UNITER (Román Színházi Szövetség) díját, valamint a 2007/2008-as évad Legjobb előadásának járó Színikritikusok díját.

Az előadás létrehozásában Andrei Șerban munkatársa volt Keresztes Attila rendezőasszisztens, Kelemen Kinga dramaturg, valamint Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező.

A Ványa bácsi decemberben 28-án, szombaton este 7 órától, majd januárban, 12-én és 13-án este 7 órától lesz újra műsoron.