Új produkció próbái kezdődtek el a  Tomcsa Sándor Színházban

Új produkció próbái kezdődtek el a Tomcsa Sándor Színházban

Próbakezdés, születésnap és kiemelkedő díj ezek lehetnek az elmúlt napok címszavai a Tomcsa Sándor Színház életében.

A színház kénytelen nyárra halasztani a Neil Simon Furcsa pár című október-november időszakra betervezett előadást, a jelenlegi helyzethez alkalmazkodva, ezért egy az online térben is közreadható különleges produkcióval készül a társulat, melynek próbái november 10-én kezdődtek el, Zakariás Zalán rendezésében. Ez a több térben játszható, képlékeny szerkezetű előadás Beckett ritkán színre vitt rövid szövegeire épül, amelyek a szarkasztikus és tragikus humor hangján szólalnak meg, rávilágítva a játék egyedülállósságára, ami képes az emberi lét fájdalmát tompítani. A jelenlegi helyzetnek megfelelően társulatunk elszigetelve, egymástól távol próbál, akárcsak Beckett világában. 

Még két napig rendkívüli születésnapi eseménnyel várnak a képernyők elé minden kedves érdeklődőt a székelyudvarhelyi színház színészei. A színház fennállásának 22 éves évfordulója alkalmából hét napon át, hét Tomcsa-írást olvas fel hét színművész. Tomcsa novelláit életre keltve, a színház rejtett tereibe kalauzolják el nézőinket, november, esténként 19 órától (az online Facebook-esemény ezen a linken érhető el: https://www.facebook.com/events/360313345205096).

Az esemény keretén belül Tomcsa Sándor keserédes, derűs írásait Jakab Tamás, Lukács Emőke, Tóth Árpád, Varga Márta, Szűcs-Olcsváry Gellért, Dunkler Róbert és Fincziski Andrea tolmácsolásában hallhatják. A felvételek a színház YouTube-csatornáján is követhetőek, visszanézhetőek, ezért arra bátorítják nézőiket, hogy iratkozzanak fel a csatornára.  

Fincziski Andrea

2020. november 7-én, szombaton tartotta díjátadó ünnepségét az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE). A díjátadó ünnepségen Fincziski Andrea színművész POÓR LILI DÍJ-ban részesült, „példaértékű és szerteágazó alkotói tevékenysége elismeréseként, érzékenységgel és szenvedéllyel megélt valamennyi szerepéért”. A színművésznőről Dunkler Réka dramaturg, a Tomcsa Sándor Színház sajtóreferense mondott laudációt.

Az idei EMKE-díjakat és díszokleveleket Dr. Széman Péter, az egyesület frissen újraválasztott elnöke adta át, az eseményre a szűk körben, a Kolozsvár-Alsóvárosi református templomban került sor. Az erdélyi magyar művelődési élet nagy múltú szervezete évente több kategóriában ad át díjakat az erdélyi magyar művelődési életben kiemelkedő munkát végező személyiségeknek.