Új gyerekelőadás és Bálint-napi Ájlávjú Temesváron

Új gyerekelőadás és Bálint-napi Ájlávjú Temesváron

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház februári programajánlója

Az évadban harmadikként, január elején bemutatott Fent a mélybennel indul a hónap, február 2-án a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban. Nick Hornby Hosszú út lefelé című regénye nyomán született előadás négy ember különös találkozásának és egymásra találásának története, azon a Szilveszter éjszakán, amelyről mindannyian úgy gondolták az utolsó lesz majd.

Február 8-án ismét látható lesz a Harold Pinter szövege nyomán Gyulay Eszter rendezésében született Piszkos meló. Az Étellift című dráma alapján készült előadás a két bérgyilkos, Ben és Gus utolsó megbízatását mutatja be. A történet, mely a szélesebb körökben is ismert In Bruges című film alapjául is szolgált mindenekelőtt egy barátság története. Valódi emberi történet, mely a szélsőséges élethelyzetek, a döntés és következményvállalás, az őszinteség és barátság kérdéseit veti fel, egy olyan helyzetben, ahol nem lehet nem dönteni.

Ha Bálint-nap, akkor mi más is lehetne, mint Ájlávjú? Hozza el kedvesét február 14-én a nagysikerű musical előadásra, mi pedig egy jegy áráért két belépővel ajándékozzuk meg  Önöket. A zenés mű a „kapcsolat” mindennapi rejtvényére kínál megoldást, megmutatva annak igazságait és a körülötte keringő mítoszokat.  Mindent, amit bárki valaha is titkon gondolt, de félt beismerni a randizásról, romantikáról, házasságról, szeretőkről, férjekről, feleségekről, ebben a musicalben megtalálja.

A tavaly májusban bemutatott Ó, azok a szép napok! című előadás is visszatér februárban, Kedves Emőke rendezésében. Samuel Beckett, az abszurd drámairodalom egyik legkiemelkedőbb alakjának szövege alapján született előadás problémákról, élethelyzetekről, párkapcsolatról szól. Bandi András Zsolt és Tokai Andrea főszereplésével, ez a becketti vígjáték a mindennapok monotonításán keresztül mutatja meg az életet, ahol az elmúlás és emlékezés egészen más értelmet nyernek. A Kedves Emőke rendezte előadást február 16-án tekinthetik meg az érdeklődők.

Két nappal később február 18-án esküvőre várjuk Önöket, hiszen ismét látható lesz a Pintér Béla-Darvas Benedek szerzőpáros nagysikerű műve nyomán készült Parasztopera. A Szikszai Rémusz rendezte előadás egy esküvő, két család, százezer dollár és rengeteg múltbéli titok története. Az opera és az erdélyi népzene találkozásából született zenés előadás a bemutató óta több erdélyi és külföldi színpadon is megfordult, többek között a budapesti Katona József Színházban, illetve a szabadkai Népszínházban is.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház február 26-án a legkisebbeket is várja szeretettel, amikor a színház legújabb bábelőadása, A hétfejű tündér kerül bemutatásra, Antal Attila rendezésében. A Lázár Ervin azonos című meséje nyomán született bábelőadás különös történet egy kisfiúról és a világról, amelyben létezni próbál. A szerző jól ismert mesevilágának, és a szokatlan bábtechnikák találkozásából olyan előadás született, mely a mese nyelvén ugyan, de a mai társadalom kétdimenziós kirakat-valóságából merítkezve próbálja körbejárni a szeretet, az elfogadás, a másság és a barátság problémáit.

És ha már ez a hónap a szeretetről, de mindenekelőtt az emberi viszonyokról szól, akkor nem hiányozhat a februári programból Upor László Leenane szépe című előadása sem. Két nő, anya és lánya érzékeny, sokszor gyűlölettel teli viszonyát tárja fel ez az előadás, mely minden keserűsége ellenére is képes megidézni valamit az egyszerű emberek tisztaságából és egymás iránti különös szeretetéből. Mert hol a határ önzés és ragaszkodás, szeretet és gyűlölet között? Az előadás nem válaszokat keres ezekre a kérdésekre, pusztán ezeket érintve próbál lefesteni egy olyan történetet, mely térben bármennyire is távol legyen tőlünk, valójában kicsit mindannyiunké.