Új bemutatók és születésnap a Puck Bábszínház februári kínálatban

Új bemutatók és születésnap a Puck Bábszínház februári kínálatban

A Puck Bábszínház ebben a hónapban ünnepeli a 68. születésnapját, két bemutatóval készülnek, az óvodákban pedig folytatódik a bábos-tevékenységük, a Mesekosár. Szombatonként, a megszokott időpontban, 11 órától vannak programra tűzve előadásaik.

2018. február 5-én, hétfőn a 68. születésnapját  ünnepeli a kolozsvári bábszínház. Ez alkalomból egy új előadás bemutatásával készülnek. Az előadás a Simeon Egyesület és a Puck Bábszínház együttműködésével jött létre. A Paprikajancsi kalandjai című előadást február 5-én 11 órától lehet megnézni.

Paprikajancsi, akárcsak Vitéz László, az a népi bábfigura, aki eszességével elbánik magával az ördöggel. A kolozsvári előadásban viszont a bátor hős egy furcsa helyzettel találkozik: az elrabolt székely asszony helyett az ördög kéri segítségét, aki sehogy sem bír szabadulni a makacs fehérnéptől. A történet jóval több kalandot, fordulatot kínál, a kesztyűs bábokkal a művészek pedig egy lendületes és humoros vásári bábjátékra várnak minden 3 éven felüli nézőt.

A Paprikajancsi kalandjai előadást Vadas László rendezte. A kolozsvári születésű rendező 2015-2016-ban a Puck Bábszínház magyar tagozatának vezetője volt.

Az előadás szövegkönyvét Demeter Ferencz írta. Demeter Ferencz nem első alkalommal dramatizálja a Puck Bábszínház előadásainak szövegét. 2015-ben az Urmánczi Jenő által rendezett Ha én lennék Mátyás király dramaturgja, 2016-ban Vadas László Bábmesterek című előadásának társszerzője, valamint 2017-ben ismét Urmánczi Jenő Az egér, aki nem ismerte a félelmet előadás dramaturgja.

Az előadás előadó: György László és Giriti Réka bábszínész.

A Paprikajancsi kalandjai díszletét és bábjait György László és Szabó Tünde készítették.

Az előadás főtámogatója a Bethlen Gábor Alapítvány.

Kolozsvári mesék

Februrár 24-én egy újabb bemutatóra kerül sor a bábszínház magyar tagozatán. Varga Ibolya rendező Zágoni Balázs Kolozsvári mesék című kötetének három meséjét állítja színpadra. A szöveget maga az író dramatizálta. Az első mese Magocskáról, egy honfoglaló magyar család bátor kislányáról szól, aki veszélybe sodródik a kétezer évvel ezelőtti római város maradványai között. A második mese hőse Osvát, a méhész, aki már a középkori Kolozsvárra vezet bennünket, és akit a törökökkel vívott harcok szorgalmas, önfeláldozó és leleményes hőseként ismerünk meg. A harmadik mese a századfordulóba repíti a nézőt, ahol egy kisdiák, Andris szemszögéből csodálkozunk rá a fejlődő, éppen villamossal gazdagodó városra és annak hétköznapi embereire, történéseire.

A nagybányai születésű Varga Ibolya rendező bábszínészként kezdte munkásságát a Puck Bábszínházban, 1997-től pedig az intézmény rendezői tisztségét tölti be. A kolozsvári színművészeti főiskolán egyetemi tanárként is dolgozó alkotó, a bábszínház mindkét tagozatán számos előadást rendezett. Díjazott előadásai között találjuk az Erős János, az Eljöhetnél hozzám!, és a Don Cristobal előadásokat a magyar tagozaton, a román tagozaton pedig a Jancsi és Juliska című előadást.

Zágoni Balázs, a Kolozsváron született filozófus végzettségű író és szerkesztő, 2000-ben alapítója és azóta is főszerkesztője a Filmtett mozgóképes havilapnak. 2002-től rendszeresen közölt meséi az azóta nagy sikerű Barni könyvekben kerültek kiadásra. A filmkritikusként is ismert szerző 2009-től a Koinónia Könyvkiadó vezetője, melynek keretén belül kitalálója, sorozatszerkesztője és egyik szerzője a Kincses Képeskönyv című várostörténeti gyermekkönyv­sorozatnak is. A Kolozsvári mesék című kötete 2015-ben látott napvilágot és szervesen ötvözi a mesék világát a város történetével.

Az előadás díszletét Elena Ilaș, a Puck Bábszínház festő-díszlettervezője készítette. A galaci származású alkotó a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem szobrász szakán végzett. Elana Ilaș 2016-tól a Puck Bábszínház alkalmazottja. Jelentős részt vállalt a Sziklahitű Szent László bábjainak elkészítésében és az intézmény bábos kiállításait is ő koordinálja.

Az előadás zenéjét Kötő Áron szerezte. A teatrológusi végzettséggel rendelkező alkotó 2000-től a Puck Bábszínház magyar tagozatának bábszínésze. Munkásságát zeneszerzői alkotások sora is gazdagítja. Ő jegyzi többek között a Jancsi és Juliska (2004), az Ördögverő jóbarátok (2005), az Árnyak színháza (2006), a Bábmesterek (2016) és a Puck és a többiek (2016) zenéjét.

A társulat decemberben egy felolvasó-színházi előadást hozott létre a dramatizált mesék egy részéből, ennek szerves folytatása lesz a bemutató, amelyben a következő színészek játszanak: Balogh Dorottya, Domokos Szabolcs, Giriti Réka, György László, Kötő Áron, Patka Ildikó, Pünkösti Laura, Okos Attila Ákos és Urmánczi Jenő.

 

 

Mesekorár

Februárban is folytatódik a Mesekosár nevet viselő interaktív, mesékre épülő és óvodásoknak szóló program. A gyerekek egy mesefilm megnézését követően Rekita Rozália színész és Forró Ágnes képzőművész irányításával készített bábokkal, közösen eljátsszák a történetet. Február 20-án a Seprűnyélen világgá című mese képezi a bábos foglalkozások alapját. A bábos játékok helyszíne a Hófehérke Óvoda lesz. A kisgyerekek hazavihetik az adott meséhez készült bábokat.

A felvételeken bemutatott meséket a Kolozsvári TV Magyar Adásával közösen Forró Ágnes és Rekita Rozália készítették 2001-2002-ben, a Mesekosár műsor keretében. Havonta egy alkalommal, az egész évadon át (összesen nyolc hónapon keresztül) zajlik ez a bábos tevékenység.

A Hófehérke Óvodában bemutatott meséket más óvodákban is meg lehet majd tekinteni, előre megtervezett időpontokban.

Érdeklődni és a bábos mesejátékot igényelni Sipos Krisztinánál, a Puck Bábszínház közönségszervezőjénél lehet a következő telefonszámon: 0731837693.

 

Sárkány-művek

A Puck Bábszínház és a Váróterem Projekt független színházi társulat koprodukciója a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által meghirdetett és megnyert pályázat eredménye. A Sárkány-művek előadást a Puck Bábszínházban február 28-án, délután 18 órától mutatja be.

Meseország királyának három lánya idegen helyen, egy sötét szobában ébred. Valaki alighanem sűrű álomszellőt bocsájtott rájuk és elrabolta őket. Felfedezik, hogy Eleségfeleséggel együtt raboskodnak, aki abban bízik, hogy Étel vitéz hamarosan kiszabadítja őt a fogságból. A rabló nem más, mint a sárkány. A lányok minden erejükkel, tudásukkal és ösztönös megérzésükkel azon vannak, hogy megtalálják a szabadulás kulcsát.

A számos bábtechnikát felvonultató bábelőadás alapját sziporkázó fantáziájú mesék képezik, amelyek a „Hősök és hősnők” nevű, III–VII. osztályos gyerekeknek meghirdetett pályázatra érkeztek be. A pályázatra tizennégy mese érkezett be, melyek közül a leginspirálóbb mesékből született az előadás szövege. A mesék beérkezése után a két társulat 2017. június 21–22-én bábszínházi műhelyt tartott a gyerekszerzőknek.

Az előadást Imecs-Magdó Levente rendezte. A Váróterem Projekt vezetője ezzel a munkával jegyzi rendezői debütjét. Az előadás dramaturgja Bertóti Johanna, aki a zenéjét is szerezte. A szereposztásban Sebők Maya, Udvari-Kardos Tímea, Pál Emőke, László Réka és Csepei Zsolt nevét találjuk. Díszlet-, jelmez- és bábtervező Kürti Andrea. Hang és fénytechnikus Sipos Júlia.

A bábelőadás 7 éves kortól ajánlott.