Új bemutató Kicsid Gizella egyéni előadásában a Tamási Áron Színházban

Új bemutató Kicsid Gizella egyéni előadásában a Tamási Áron Színházban

Áprilisban lesz Marguerite Duras születésének 100. évfordulója, ezért a Tamási Áron Színház vezetősége az idei év tavaszára időztette a francia írónő A szerető című kisregényéből készült egyéni előadás bemutatóját. A szerető Kicsid Gizella színésznő egyéni előadásaként, Kolcsár József rendezésében kerül bemutatásra március 12-én, szerdán este 7 órától a színház Kamaratermében. Az előadás szövegkönyve Ádám Péter fordítása alapján készült.

 Marguerite Duras a huszadik századi francia próza egyik legjelentősebb – és legvitatottabb – személyisége. Becketthez szokták hasonlítani, aki maga is kora legnagyobb élő írójának tartotta. Műveit az elmagányosodás, a pusztulás, az élet kiüresedésének, értelmetlenségének hangulata lengi körül; hősei általában arra ítéltettek, hogy bár állandó lelki kielégületlenség uralja őket, ne történjen velük semmi lényeges. Valamennyien úgy élnek, mintha elvesztettek volna valamit, s minden erejükkel arra próbálnának összpontosítani, hogy sikerüljön elővarázsolni a múltból azt a bizonyos, minél megragadhatatlanabb, annál fontosabb dolgot, ami talán soha nem is létezett.

Fotó: Barabás Zsolt

 Duras A szerető című kisregénye a szerelmi irodalom remekműve, mely az utóbbi évek egyik legnagyobb könyvsikere volt Franciaországban. Máig több mint másfél millió példányban kelt el, 1984-ben elnyerte a legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t. A mű cselekménye a 20-as, 30-as években játszódik Saigonban, az egykori Francia-Indokína egzotikus és titokzatos világában, ahol a főhős, egy fiatal európai lány megismerkedik egy nála tíz évvel idősebb dúsgazdag kínai férfival.

Fotó: Barabás Zsolt

Kicsid Gizellát elmélyült, megrendítő erejű alakításairól már jól ismeri a sepsiszentgyörgyi közönség; ezúttal is eredeti módon, mély átéléssel és érzékletességgel próbálja megjeleníteni a megváltoztathatatlan múlt után sóvárgó női lélek zaklatottságát, hitevesztettségét, ábrándjait. Gyönyörteli és fájdalomteli, ideális, mégis boldogtalan minden történet, amely lassan elmerül az idő tengerében, de mindig van egy kis remény, hogy ha az emlék-foszlányokat gondosan összerakjuk, egyszer csak életre kel…