Új bemutató a Háromszék Táncegyüttesnél

Új bemutató a Háromszék Táncegyüttesnél

KÉT KEZEM FORGATTA,
SZÍVEM TÁNCOLTATTA

– Barangolás a forgós-forgatós táncok világában –

Június 11-én mutatja be legújabb produkcióját a Háromszék Táncegyüttes. A kilenc koreográfus nevével fémjelzett hagyományos folklórműsor premierjét kedden 19 órától tekintheti meg a sepsiszentgyörgyi közönség, a Tamási Áron Színház nagytermében.

A Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című hagyományos folklórelőadás koreográfiái a Kárpát-medencei forgós-forgatós táncok világából építkeznek. Erdélynek a barokk kor eredményeképpen ez a legnagyobb mai napig megőrzött táncöröksége, a marosszéki forgatóst például a páros táncok királynőjeként szokták emlegetni. Az előadás koreográfiái Kocsis Enikő, Fitos Dezső, Busai Norbert, Busai Zsuzsanna, Kádár Ignác, Farkas Tamás, Furik Rita, Richtarcsík Mihály és Ivácson László munkáját dícsérik, moldvai, gyimesi, sóvidéki, györgyfalvi, vajdaszentiványi és bálványoscsabai táncokat láthat majd a közönség.

Az egy órás barokkos tánchömpölygés egy női sorssal von párhuzamot, ám a történetmesélés helyett inkább érzések, impressziók megragadására törekedtek az alkotók. Hogyan láthatja magát a hagyományos társadalomban felnövő kislány, menyasszony, asszony és hogyan látják őt a többiek? Van-e boldogság a gyermekkor tiszta világa után, van-e boldogság a szerelem megtalálása után? Mi az, ami az utat megtölti tartalommal, a költő szavait parafrazálva: át tudjuk-e vinni a szerelmet a túlsó partra? Végül, de nem utolsó sorban, át tudjuk-e adni értékrendünket a következő generációknak?

A Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott produkció zenei szerkesztője Fazakas Levente, jelmeztervező Furik Rita, rendező, koreográfus és látványtervező Ivácson László. Előadja a Háromszék Táncegyüttes tánckara: Dombi Rózsa, Fülöp Csaba, Horváth Tas, Györbíró Enikő, Keresztes Gabriella, Kocsis Hunor-Tibor, Lukács Réka, Melles Endre, Péter Előd, Pilinger Mónika, Tőkés Edit, Tőkés Zsolt, Tüzes Csilla, Ürmösi-Incze Mária-Terézia, Vajda Katalin, Virág Endre, Virág Imola. Énekel Erőss Judit, a talpalávalót a Heveder zenekar biztosítja, akik június végén Washingtonban, a Smithsonian Folklife Fesztiválon muzsikálnak az amerikai népzene-kedvelőknek.

Az előadást a június 11-i bemutatót követően 17-én Baróton, majd 20-én Győrött, a IX. Magyar Táncfesztivál programjában mutatja be a társulat, ahol 21-én a nagysikerű Száz évig c. produkciójukat is megtekintheti a győri fesztiválközönség.

Koreográfiák:

1. Kocsis Enikő, Fitos Dezső: Az élet kapujában (moldvai és gyimesi táncok)

2. Ivácson László: „Édesanyám karján nevelt engemet…” (sóvidéki forgatósok)

3. Busai Norbert, Busai Zsuzsanna: „Virágos a fa teteje, koszorús a leány feje…” (györgyfalvi táncok)

4. Kádár Ignác: Az úton (vajdaszentiványi táncok)

5. Farkas Tamás: Az élet alkonyán (bálványoscsabai táncok)

6. Furik Rita, Richtarcsík Mihály: Epilógus

 

ALKOTÓK

KOREOGRÁFUSOK: Kocsis Enikő, Fitos Dezső, Busai Norbert, Busai Zsuzsanna, Kádár Ignác, Farkas Tamás, Furik Rita, Richtarcsík Mihály
ZENEI SZERKESZTŐ: Fazakas Levente
JELMEZ: Furik Rita
RENDEZŐ, KOREOGRÁFUS, LÁTVÁNYTERV: Ivácson László

SZEREPOSZTÁS

 

TÁNCOSOK: Csáki Gabriella, Dombi Rózsa, Fülöp Csaba, Horváth Tas, Györbíró Enikő, Kocsis Hunor-Tibor, Lukács Réka, Melles Endre, Péter Előd, Pilinger Mónika, Tőkés Edit, Tőkés Zsolt, Tüzes Csilla, Ürmösi-Incze Mária-Terézia, Vajda Katalin, Virág Endre, Virág Imola

HEVEDER ZENEKAR: Fazakas Levente, Fazakas Albert, Szilágyi László, Bajna György

ÉNEK: Erőss Judit

 

 

A Háromszék Táncegyüttes hivatalos fenntartója: Kovászna Megye Tanácsa

Az előadás létrejöttét támogatták:

NKA – Nemzeti Kulturális Alap

EMMI – Emberi Erőforrások Minisztériuma

 

www.hte.ro