Udvarhelyszéken vendégszerepel a Háromszék Táncegyüttes

Udvarhelyszéken vendégszerepel a Háromszék Táncegyüttes

Székelykeresztúron és Székelyudvarhelyen vendégszerepel március 16-18. között a Háromszék Táncegyüttes. Mindkét helyszínen bemutatják a Furik Rita rendezésében készült Böjttől böjtig c. táncszínházi produkciót, Székelykeresztúron látható lesz továbbá Az én mesém c. gyermekelőadás is.

 

A Böjttől böjtig című darab férfi és nő kapcsolatának világát ragadja meg. Aki hittel böjtöl, megtisztul a világ dolgaitól, megőrzi a szívét, és újjászületik – vallja a felvidéki származású koreográfus-rendező – esélye van a  gyűlöletet szeretetre, a rabságot  szabadságra váltani, és az igaz szerelemhez eljutni. A darab nem konkrét történet elmesélésére törekszik, hanem laza cselekményszerkezetű, lírai impressziókkal telített és expresszív képekkel megformált táncköltemény. A szeretet születésének és elmúlásának, a boldogság akarásának és a boldogság hiányának érzékeltetésére tesz kísérletet, profán és szakrális vonatkozásaiban egyaránt. Az érzelmektől fűtött belső világot elődeink ma is érvényes, letisztult tartalmainak felhasználásával mutatják be, Erdély csodálatos népzenéje és a Felföld erőteljes vokális zenei értékeinek jelenlétével és táncos hagyományainak ötvözetével. Az előadás Székelykeresztúron március 16-án, szerdán 19 órától, Székelyudvarhelyen március 17-én, csütörtökön 19 órától tekinthető meg a Művelődési Házban.

Az én mesém
Fotó: Vargyasi Levente

Az én mesém c. gyermekelőadás a világirodalom és a magyar folklór ősmeséinek tiszta, egyszerű történeteiből, motívumaiból, valamint a varázsénekek mágikus erejéből merítkezik. „Mindannyiunk lelkében igazi ének szól. Érdemes útnak indulni érte. A mi mesénkben a szomorú királylány rátalál saját hangjára, önmaga boldogságára, mert saját hangunk megtalálása a mindenség megtalálása. Mély meggyőződésünk, amikor megmerítkezünk hagyományaink kincseiben, akárcsak a szomorú királylány szívét, úgy hangoljuk át magunkat is a boldogságra, hogy helyreálljon bennünk a világ. Mert a mese régebbi minden tudománynál, benne a világ rendjének ősi mintái és igaz képei őrződnek.” – vallják együtt az előadás alkotói. Az előadást március 18-án, pénteken 10 és 12 órától mutatják be a székelykeresztúri Művelődési Házban.

Az előadásokra jegyet vásárolni a művelődési házak jegypénztárainál lehet. Az én mesém c. gyermekelőadásra szervezett csoportok jelentkezését várják a 0728-085091 telefonszámon.