TV-musical előbemutatója az évad első előadása a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

TV-musical előbemutatója az évad első előadása a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Szeptember 8-án, vasárnap este 8 órakor a Kolozsvári Állami Magyar Színház Stúdiótermében a 221. évad első előadására, egyben előbemutatóra került sor. Johannes von Tepl A földműves és a halál című misztériumjátéka magyar nyelvű fordításban eddig még nem jelent meg, a Kolozsvári Színház előadása egyúttal országos bemutató is.

A népszerű és valahogy mindig rejtélyes, magánéletét, de még igazi nevét is titokban tartó médiaceleb, televíziós műsorvezető és producer, akit az egész ország egyszerűen csak K.-nak szólít, váratlan bejelentést tesz: az óriási tetszésindexszel bíró valóságshow-jának témája ezúttal saját halálának kísértő gondolata. Felesége váratlan elvesztése juttatta erre az elhatározásra. Azzal is nagy meglepetést vált ki, hogy utolsó tévéműsora anyagául a középkori Johannes von Tepl A földműves és a halál című művét választja. Felesége halála képtelenné teszi arra, hogy saját szavaival búcsúzzon el az életétől, amelyet mindenestől folytathatatlannak tart, és rajongóitól, akik mindhiába kérlelik, nem tudják rábírni döntése megmásítására.

Zenés-táncos, élő közvetítésű tévéműsor kellős közepén találja magát a néző: egyszerre részese a tévéműsor megszületésének és a szeme előtt nagy képernyőkön futó, már kész, „vágott” adásnak. Mihai Măniuţiu bátor és rá jellemzően eredeti előadása a jól ismert tévéshow-k világát fordítja ki, hogy a halállal való szembesülés mély és őszinte pillanatait teremtse meg.

Az középkori szöveget Mihai Măniuţiu alkalmazta színpadra, az előadás zenéjét Şerban Ursachi szerezte, a koreográfiát Vava Ştefănescu jegyzi, az eredeti daloknak Jónás Tamás és Visky András írta a szövegét. A tévéstúdiók high-tech világát felidéző szcenográfiát Adrian Damian alkotta meg, az előadás dramaturgja Visky András. A tévéshow-előadásban fellép: Dimény Áron, Váta Loránd, Györgyjakab Enikő, Kató Emőke, Vindis Andrea, Kézdi Imola, Albert Csilla, Farkas Loránd, Sinkó Ferenc, Varga Csilla, Orbán Attila, Csutak Réka, Viola Gábor, Laczó Júlia, Kántor Melinda, Sigmond Rita, Marosán Csaba, Imre Éva, Balla Szabolcs.

Az előbemutatót követő előadások: kedd, szeptember 10. és hétfő, szeptember 30. este 8 órától. Mihai Măniuţiu rendezését csak 14 éven felüli nézőinknek ajánljuk. Jegyet váltani a színház pénztárában naponta 10.00–13.00 és 16.30–18.30 óra között (tel: 0264-593468) lehet. Online jegyvásárlás a www.biletmaster.ro oldalon.