Turnézik A banda

Turnézik A banda

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes november 17-22. között hat városban mutatja be a nagysikerű, több díjjal kitüntetett A banda című táncszínházi előadását. A Könczei Árpád rendezésében készült produkcióval erdélyi, magyarországi és felvidéki településeken is bemutatkoznak.

A banda című előadás a népi kulturális örökséget értelmezi újra a színház eszközeivel, Könczei Árpád és Könczei Csongor forgatókönyvírók saját tapasztalataik alapján fogalmazzák újra a mezőségi lakodalmak emlékét. A Heveder zenekar kiemelt szereplésével egy lakodalom elevenedik meg a színpadon, a palatkai bandát láthatjuk mulatság előtt, közben és után, a Háromszék Táncegyüttes tánckara pedig a mulató násznépet idézi. „Az 1970-es évek végétől a 90-es évek elejéig több alkalommal éltem át személyesen is mezőségi: palatkai, vajdakamarási, mezőkeszüi, visai esküvőket, lakodalmakat. Nemcsak a magyarpalatkai banda játéka, zenéjük ereje, lendülete volt az elragadó, hanem a násznép mulató energiája is. Azok az emberek szerettek mulatni, fáradhatatlanul sokat és jól táncoltak. A 21. századdal a hagyományos falusi lakodalmak is lassan eltűnnek, átalakulnak.” – fogalmaz Könczei Árpád rendező-koreográfus.

A sajátosan groteszk, a prűdeket meghökkentő, nyitottakat megnevettető táncszínházi előadást 2013-ban mutatta be az együttes. Az előadás a színházi szakma figyelmét is kiérdemelte, számos hazai és magyarországi színpadon játszották.A nagy sikerre való tekintettel a Háromszék Táncegyüttes idén újra műsorra tűzte a produkciót, májusban pedig az Egyesült Királyságban is bemutatták.

A Nemzeti Kulturális Alap és a Communitas Alapítványtámogatásának köszönhetően november 17-22. között hat új településen mutathatják be az előadást. November 17-én Tiszafüreden, 18-án a szlovákiai Tornalján, 19-én Margittán, 20-án Nagykárolyban, 21-én Nagybányán, 22-én pedig Medgyesen lesz látható A banda. Tornaljána XV. Hagyományok Napja rendezvény kiemelt meghívottja lesz a Háromszék Táncegyüttes.

A turné programja:

November 17., 17:30 – Tiszafüred(HU), Kovács Pál Művelődési Központ

November 18., 18:30 – Tornalja(SK), Városi Művelődési Központ

November 19., 19:00 – Margitta, Művelődési Ház

November 20., 19:00 – Nagykároly, Városi Színház

November 21., 19:00 – Nagybánya, Városi Színház

November 22., 19:00 – Medgyes, Traube terem