Turnéval és fesztiválokkal indította az idei bábszínházi évadot a Brighella Bábtagozat

Turnéval és fesztiválokkal indította az idei bábszínházi évadot a Brighella Bábtagozat

A nyíregyházi Tirpák Fesztivál mellett Erdély egyik fontos bábszínházi fesztiválján vendégszerepelt a Harag György Társulat Brighella Bábtagozata. A Nagyváradon megrendezett erdélyi magyar hivatásos bábszínházak találkozóján, a Fux Feszten a bábtagozat a Cérnácska Szabócska című előadással vendégszerepelt, melynek rendezője Nagy Regina, látványtervezője Bandura Emese, szereplői pedig Kófity Annamária és Nagy Anikó.
„Az idei fesztivál, a járvány okán, rendhagyó módon nem versenyfesztivál volt, mint az előző években. Idén nem volt zsűri, ennek következtében nem voltak díjak, az előadások kiértékelésére szakmai megbeszélések adtak lehetőséget”- tudtuk meg Bandura Emese tagozatvezetőtől.

Fotó: Czinzel László


„Az előadás nagy sikert aratott a közönség és a szakma körében. A szakmai beszélgetésen kiemelték a szereplők remek összmunkáját, az előadás látványvilágát. Továbbá dicsérték azt, ahogyan az előadás a halálfeldolgozásról beszél, hiszen napjainkban a gyerekeknek is beszélni kell erről” – mondja Nagy Regina rendező. Mint tőle megtudtuk: remek alaphangulatot teremtett, hogy a szereplők az előadás elejét a nagyváradi Sas Palota miliőjében sétálgatva indították, ezzel további nézőket csábítva az előadásra – a produkció jó ritmusú, magával sodró hangulatú volt.

Fotó: Czinzel László


A nagyváradi kiszállást megelőzően a Brighella Bábtagozat egy többnapos felvidéki kiszálláson vett részt, Écsi Gyöngyi hetényi lelkipásztor, mesemondóművész segítségével, több magyarlakta településre is eljutottak a Terülj, terülj asztalkám! című előadással. A társulat szeptember 21-én Rimaszombaton, 22-én Ghymesen, 23-án Felsőszeliben, 24-én Esztergomban lépett fel, 27-én pedig Szencen volt látható a Szatmárnémetiben közönségkedvencnek számító bábelőadás. A turné célja az volt, hogy olyan településekre vigyen el magyar nyelvű bábszínházi előadásokat, ahol ezek nagyon ritkán vagy egyáltalán nem érhetők el, így segítve, kiegészítve az ottani pedagógusok magyar nyelvet ápoló, a magyar identitás megtartásáért folytatott áldozatos munkáját.


„A társulat első alkalommal járt Szlovákiában, rendkívüli tapasztalat volt beszélgetni helyi pedagógusokkal, a felvidéki kisebbségben élő magyarság helyzetéről, lehetőségeiről. Különleges élmény volt felfedezni milyen sok szállal kötődünk kulturálisan a vidékhez. Az előadások mellett felkereshettük Márai Sándor szülőházát és szobrát Kassán, valamint Balassi Bálint, a magyar nyelvű költészet első kiemelkedő művelőjének szülőhelyét, a zólyomi várat. De mivel Pozsony közelében is játszottunk, felkerestük a Szent Márton-dómot, ahol összesen tizenegy Habsburg- házi magyar királyt, valamit nyolc magyar királynét koronáztak meg. De meglátogattunk több tájházat is, betekintést nyerve a helyi népviseletek, szokások világába is. Tartalmas, hasznos kiszállás volt, melyért külön köszönettel tartozunk Écsi Gyöngyinek a szervezésért, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a megvalósuláshoz nyújtott anyagi támogatásért”- tájékoztatott Bandura Emese.

A bábtagozat jelenleg a G. Szász Ilona által dramatizált Tótágas avagy bolond mesék című előadáson dolgozik, Bartal Kiss Rita rendezésében. A bemutató előadást október 22-én tartják az Iparosotthon bábszínházi termében, melyet október 23-án bérleten kívüli szabadelőadás követ, melyre mindenkit szeretettel várnak.