Turnéra indult az Osonó Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című előadása

Turnéra indult az Osonó Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című előadása

Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala/Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României támogatásával, szeptember 24- 29. között hat városban, összesen 13 alkalommal  látható a Fazakas Misi által rendezett Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című fórumszínházi előadása. A román és magyar fiatalok személyes történetein alapuló kétnyelvű produkció osztálytermi változatát marosvásárhelyi, kolozsvári, nagyváradi, aradi és temesvári iskolák román és magyar fiataljai tekinthetik meg. Esténként a nagyközönség számára, színházakban, kávézókban és alternatív terekben szervez előadásokat a társulat.

Az előadás elutasítja, hogy meghatározható legyen. Nem dokumentumszínház, bár az előadás kiindulópontját az osonós és a csíkszeredai román fiatalok egyéni tapasztalatai képezik. Nem fórumszínház, bár a magyar és román fiatalok vallomásai megbolygatják a nézőket, arra ösztönözve őket, hogy vegyenek részt a játékban saját történéseikkel és rádöbbenéseikkel. Aki belép az előadás játékterébe, kitépi utána a tankönyvekből a románok és magyarok viszonyáról szóló, közhelyektől és előítéletektől hemzsegő lapokat. Ennek következtében az Ismeretlen barátok társasága című produkció azt a törekvést erősíti meg, hogy az etnikumok együttélésének problémáit nem megkerülni kell, hanem dokumentálni és megvitatni, a színházművészet és színházi kultúra játékos szellemében.

A társulat három éve zajló interetnikai projektjének részét képezi az Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című előadás és annak turnéja, amely novemberben fog folytatódik szebeni, galaci, tulceai és bukaresti helyszínekkel.

Szereplők: Mucha Oszkár, Briana Macovei, Pászka Gáspár, Valentin C. Daniel, Babos Anna, Rosina Elena Sabău, Elek Ágota. Rendező: Fazakas Misi. Projekt- tanácsadó: Nina Tintar.

A turné programja:

Szeptember 24, 19 óra: Csíkszereda, Grund

Szeptember 25, 12 óra: Marosvásárhely, Marosvásárhely Református Kollégium

Szeptember 25, 14 óra: Marosvásárhely, Marosvásárhelyi Református Kollégium

Szeptember 25, 19 óra: Marosvásárhely, Nemzeti Színház Marosvásárhely

Szeptember 26, 11 óra: Kolozsvár, János Zsigmond Unitárius Kollégium

Szeptember 26, 13 óra: Kolozsvár, János Zsigmond Unitárius Kollégium

Szeptember 26, 19 óra: Kolozsvár, János Zsigmond Unitárius Kollégium

Szeptember 27, 11 óra: Nagyvárad, Szent László Római Katolikus Iskolaközpont

Szeptember 27, 13 óra: Nagyvárad, Szent László Római Katolikus Iskolaközpont

Szeptember 27, 19 óra: Nagyvárad, Moszkva Kávéház

Szeptember 28, 11 óra: Arad, Csiky Gergely Főgimnázium

Szeptember 28, 13 óra: Arad, Csiky Gergely Főgimnázium

Szeptember 29, 11 óra: Temesvár, Bartók Béla Elméleti Líceum