Turnéra indul a temesvári magyar társulat

Turnéra indul a temesvári magyar társulat

Áprilisban a szokottnál is mozgalmasabb az élet a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház háza táján. Egy bemutatón túl és egy újabb bemutató előtt nagyszabású, egyhetes turnéra indul a temesvári színház társulata, Budapest, Szatmárnémeti és Sepsiszentgyörgy érintésével.

A csapat április 18-án kezdi meg áprilisi vendégjátékainak sorát a budapesti határon Túli Magyar Színházak Szemléjén a Thália Színház szervezésében. Az évente megrendezésre kerülő rendezvény célja a nem Magyarország területén működő, magyar nyelven játszó színházak repertoár előadásainak megismertetése a budapesti közönséggel. A temesvári színház az idei szemlén az elmúlt évad végén bemutatott A tavasz ébredése című produkcióval lép fel a Thália Színház Arizona Stúdiójában.

Budapestről Szatmárnémetibe utazik tovább a csapat, ahol az első alkalommal megrendezésre kerülő MAFESZT Fesztiválon két előadással is fellépnek. Az elmúlt év júniusában megalapított Magyar Színházi Szövetség, a MASZÍN öt erdélyi magyar színház, a szatmárnémeti Harag György, a nagyváradi Szigligeti, az udvarhelyi Tomcsa Sándor, az aradi Kamaraszínház, valamint a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház kezdeményezésére jött létre. Az ötnaposra tervezett rendezvény a tagszínházak előadásainak seregszemléjét, egy műszaki-technikai továbbképzést és egy neves rendező által vezetett színész-workshopot foglal magába. A temesvári társulat a többszörösen fesztiváldíjas Shakespeare, Sonnet 66 valamint a Piroska című nonverbális gyerekelőadással mutatkozik be a fesztivál közönségének, április 21-én.

Ezt követően, újabb 500 kilométer megtétele után a 27. Szent György Napokra érkezik meg a társulat egy része, ahol a 2017/2018-as évad első produkciójaként színpadra állított Wiener Walzer kerül bemutatásra, április 24-én, este 6 órától és fél 9-től a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșeanu Színházban.

Egy hét, több, mint 1500 kilométer három fesztivál és négy előadás bemutatása után április 25-én tér vissza Temesvárra a társulat, hogy előkészítse az évad soron következő és egyben utolsó előadásának bemutatóját.