Turnéra indul a sepsiszentgyörgyi Bányavakság

Turnéra indul a sepsiszentgyörgyi Bányavakság

Az Osonó Színházműhely és az Andrei Mureșanu Színház a Bányavakság című koprodukciója négy városban lesz látható a következő időszakban. November 4-én Temesváron, 6-án Szatmáron, 13-án Marosvásárhelyen és 14-én Kolozsváron kerül bemutatásra a kétnyelvű előadás. A turné az Osonó Színházműhely interetnikai projektsorozatának része, amelynek támogatója az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala/Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României. A román és magyar nyelven feliratozott koprodukciót Catinca Drăgănescu állította színpadra, a társrendező Fazakas Misi volt.

Székely Csaba trilógiájának második része, a Bányavakság egy keserű komédia a székelyföldi település, a név nélküli falu közösségének vakságáról. A szereplők a szétesés utolsó lépcsőfokán léteznek, ahol már az emberek elveszítik az identitásukat és emberségüket. Ezek a szereplők nem egy betegség miatt vakultak meg, hanem a szegénység, a torz ambíciók és titkok miatt. A túlélésért való küzdelem működteti őket, ezért úgy élnek, mint valami vakok: úgy szavaznak, mint a vakok, úgy tesznek, mintha nem látnák a nővér fájdalmát vagy a lány eltévelyedését, ahogy azt az ürességet sem, amit a fakitermelő maffia hagyott maga után. Megvakította őket az interetnikus vakság, és nem látják, hogy apránként elhal, felszámolódik az egész falu.

Szereplők: Virgil Aioanei, Elena Popa, Sebastian Marina, Claudia Ardelean, Ion Fiscuteanu JR., Mucha Oszkár, Fazakas Hunor, Elek Ágota, Gászpor Adrienn, Macsuka Patrik. Zenész: Csibi Szabolcs. Díszlettervező: Wegroszta László. Koreográfus: Ivácson László.

Az előadás időtartama: 1 óra 25 perc

A turné programja:

November 4, 19 óra: Temesvár, Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

November 6, 19 óra: Szatmár, Művelődési Ház

November 13, 17 óra: Marosvásárhely, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem – Stúdió Színház

November 14, 19 óra: Kolozsvár, Tranzit Ház