Turnéra indul a Háromszék Táncegyüttes

Turnéra indul a Háromszék Táncegyüttes

Mundruc című táncszínházi előadásával turnézik május 14-18. között a Háromszék Táncegyüttes. A turnét megelőzően pedig több programmal lesznek vendégei a IV. Székely Fesztiválnak május 12-én Budapesten.

 

A Háromszék Táncegyüttes két erdélyi és három magyarországi településen lép színpadra a Mundruc című táncszínházi előadásával május 14-18. között. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap támogatásával megvalósuló turné keretében Nagybányán, Nagykárolyban, Nyírbátoron, Maglódon és Kiskunmajsán mutatják be a produkciót.

A Könczei Árpád rendezésében készült előadás a leghíresebb, legvirtuózabb kalotaszegi táncosnak, Mátyás István Mundrucnak és Martin Györgynek állít emléket. A Nádas menti, vistai Mátyás István Mundrucot (1911-1977) az erdélyi férfitánc, a legényes legjelentősebb, legkiválóbb alkotó-előadójaként tartják számon. 36 év alatt, harminc éves korától haláláig összesen 45 táncfolyamatot sikerült filmen és kéziratos lejegyzésben rögzíteni. Ez összesen 3280 ütem terjedelmű legényes táncrögtönzést, mintegy 2500 motívumváltozatot, 100 motívumtípust foglal magába. „Hihetetlen számok, hihetetlen mennyiség. Martinnak köszönhetően Mátyás István táncáról, tánctudásáról jelenleg a legnagyobb mennyiségű és formakincsében a leggazdagabb táncanyag áll a kutatás, a táncosok, az utókor rendelkezésére. És bátran kijelenhetjük, hogy nem valószínű, hogy valaha is túlszárnyalja a gyűjtés, a kutatás ezt a mennyiséget és minőséget.” – fogalmaz Könczei Árpád rendező-koreográfus.

Közismert a Martin György és Mátyás István Mundruc közötti különleges kapcsolat, nemcsak a kutató-gyűjtő és hagyományőrző-adatközlő viszony, hanem mély emberi kapcsolat, igazi barátság volt közöttük. Az előadásban Mundruc alakját Melles Endre, a Martin Györgyét pedig Márton Csaba formálja. A rendező igyekszik a Nádas mentét, Vistát is megidézni, a környezetet, ahol megszületett a kalotaszegi legényes kiemelkedő alkotója. Az előadás forgatókönyvét, zenei szerkesztését, díszlettervét, ahogyan a rendezést és koreográfiát is Könczei Árpád jegyzi, jelmeztervező Fülöp Hajnalka, táncoktató Kádár Ignác, művészeti munkatársak Melles Endre és Tekeres Gizella, díszletkészítő Zayzon Ádám. Előadja a Háromszék Táncegyüttes tánckara és a Heveder zenekar.

A produkció május 14-én a Nagybányai Városi Színházban, 15-én a Nagykárolyi Városi Színházban, 16-án a Nyírbátori Kulturális Központban, 17-én a maglódi Mag Házban, 18-án pedig a kiskunmajsai Konecsni György Kulturális Központban lesz látható, mindegyik eseteben 19 órától.

Két kezem forgatta, szívem táncoltatta
Fotó: Ádám Gyula

A turnét megelőzően május 12-én a budapesti Millenárison megrendezett IV. Székely Fesztiválnak lesz vendége a Háromszék Táncegyüttes. Kovászna megye képviseletében délelőtt 11 órától Tücsöklakodalom címmel tartanak táncos-zenés gyermekfoglalkozást, 16:30-tól a Heveder zenekar és Erőss Judit népzenei koncertjére kerül sor, 19:30-tól pedig az Ivácson László rendezésében készült Két kezem forgatta, szívem táncoltatta c. folklórelőadást mutatják be a fesztivál nagyszínpadán.

A nagysikerű folklórelőadással másnap, május 13-án17 órától Hajdúbagoson is színpadra lépnek a helyi Művelődési Házban. A produkció a Kárpát-medencei forgós-forgatós táncok világába kalauzolja el a közönséget. Az előadás koreográfusai Kocsis Enikő, Fitos Dezső, Busai Norbert, Busai Zsuzsanna, Kádár Ignác, Furik Rita (ő a produkció jelmeztervezője is), Richtarcsík Mihály, zenei szerkesztő Fazakas Levente, a rendező-koreográfus pedig Ivácson László. A produkcióban gyimesi, moldvai, sóvidéki, györgyfalvi, vajdaszentiványi és felvidéki táncokat mutatnak be, egy női sorssal vonva párhuzamot, ám a történetmesélés helyett inkább érzések, impressziók megragadására törekedtek az alkotók.