Turnén az aradi tizenhárom vértanúról szóló táncjáték

Turnén az aradi tizenhárom vértanúról szóló táncjáték

Az Aradi Kamaraszínház, a békéscsabai Tabán Táncegyüttes és a szabadkai Juhász Zenekar 13 című táncjátékát októberben három erdélyi és egy  magyarországi helyszínen láthatják az érdeklődők.

Az élő zenével kísért, kortárs táncjátékot október 5-én Aradon, ünnepi díszelőadás keretében mutatják be a nagyszínházban, majd másnap, október 6-án Kolozsváron, az Állami Magyar Opera termében, a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Főváros program keretében. Október 7-én a budapesti Hagyományok Házában kétszer is műsorra kerül az előadás. A turné utolsó állomása Temesvár, ahova a Temesvári Magyar Nőszövetség és a Csiky Gergely Állami Magyar Színház közös szervezésének köszönhetően jut el a táncjáték, október 18-án. Az előadás az Aradon kivégzett tábornokoknak állít emléket, az alkotók megfogalmazásában: arra a ma is aktuális problémára hívja fel a figyelmet, hogy miként éli meg az egyén és a közösség a halál tragédiáját, hogyan tud egyetlen hatalommal bíró személy halálba táncoltatni másokat. A „13” című produkció főbb szerepeit Móricz Bence és Gál Nóra játsszák, koreográfus Farkas Tamás, az előadást Tapasztó Ernő és Farkas Tamás rendezte.

Az előadás idén nyáron Bákóban szerepelt a Theaterstock nemzetközi színházi fesztiválon, ahol a fesztiválközönség egyik kedvence lett: “Kiemelkedő produkció, egy rövid lélegzetű, sűrű, erőteljes mondanivalóval bíró előadás, felkavaró pillanatképek, amelyek felébresztik a bűnös érdektelenségbe burkolt szunnyadó lelkiismeretet. (…) A zene és a tánc univerzális nyelvén hirdetik, hogy bármilyen gyilkosság, az intolerancia, a szabad gondolkodás bárminemű megsértése undok, a természet ellen való. Sikerült megmutatni az emberi lét sokszínűségét és gyönyörűségét, ugyanakkor a lélektelen elnyomás szakadékának zsarnoki mélységeit: a gyilkos elembertelenedését, rideg érdektelenségét a hidegvérrel elkövetett bűn felett”, írja internetes naplójában az egyik bákói néző.