Turnén a Háromszék Táncegyüttes Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Szászrégenben A banda

Turnén a Háromszék Táncegyüttes Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Szászrégenben A banda

Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Szászrégenben mutatja be A banda című előadását a Háromszék Táncegyüttes április 23-25. között. A Könczei Árpád által rendezett produkció egy fergeteges mezőségi lakodalomban idézi meg a magyarpalatkai muzsikusokat.

A Háromszék Táncegyüttes híres erdélyi zenészeket, zenekarokat bemutató előadás-sorozatának harmadik részeként (a Csávási ballada és a Száz évig után), A bandában a magyarpalatkai zenészek kerülnek középpontba. „A Száz évig sikere folytatásra ösztönzött: a magyarpalatkai banda és a mezőségi esküvők-lakodalmak emléke, a Heveder zenekar mai tudása, érett előadásmódja és a Háromszék Táncegyüttes erősödő tánckara új előadás megszületésére inspirált.” – írja Könczei Árpád rendező-koreográfus az előadás ajánlójában.

A Heveder zenekar kiemelt szereplésével egy mezőségi lakodalom elevenedik meg a színpadon, de a násznép karaktereinek megjelenítése által a tánckarnak is hangsúlyosabb szerep jut, mint a Száz évigben. Könczei Árpád és Könczei Csongor forgatókönyvírók saját, terepen szerzett tapasztalataik alapján, az autentikus folklór nyelvezetével, a prűd közönséget meghökkentő, a mindenre nyitottakat megnevettető eszközökkel idézik a palatkai bandát lakodalom előtt, közben és után – ajánlják az előadást a kritikusok.

A produkció április 23-án a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében, 24-én a Kolozsvári Magyar Operában, 25-én pedig a szászrégeni Eugen Nicoară Művelődési Ház színpadán lesz látható, mindegyik helyszínen 19 órától.

Jegyek elővételben Marosvásárhelyen a Kultúrpalota jegyirodájában (Enescu u. 2., nyitva tartás hétköznapokon 12 és 17.30 között, helyfoglalás a 0372 758230 telefonszámon), előadás napján a színház jegypénztáránál, Kolozsváron a Magyar Opera jegypénztáránál (nyitva tartás naponta 10-13 és 16.30-18.30 között, telefonszám 0264 593 468), Szászrégenben pedig az Eugen Nicoară Művelődési Házban kaphatók.

Háromszék Táncegyüttes – Heveder zenekar

 A banda

 A „Száz évig” sikere folytatásra ösztönzött: a magyarpalatkai banda és a mezőségi esküvők-lakodalmak emléke, a Heveder zenekar mai tudása, érett előadásmódja és a Háromszék Táncegyüttes erősödő tánckara új előadás megszületésére inspirált.

Az 1970-es évek végétől a 90-es évek elejéig több alkalommal éltem át személyesen is mezőségi: palatkai, vajdakamarási, mezőkeszüi, visai esküvőket, lakodalmakat. Nemcsak a magyarpalatkai banda játéka, zenéjük ereje, lendülete volt az elragadó, hanem a násznép mulató energiája is. Azok az emberek szerettek mulatni, fáradhatatlanul sokat és jól táncoltak. A 21. századdal a hagyományos falusi lakodalmak is lassan eltűnnek, átalakulnak.

A történet egyszerű: lakodalomra készülő zenészek, érkeznek a vőfélyek, de a banda még nem készült el. Sietni kell, mert következik a menyasszonykísérő, a menyasszony búcsúztató, de akad, aki megzavarja a szép ceremóniát. A lakodalomban a pálinka hatására fokozatosan elszabadulnak az indulatok, a vacsora is szegényes, hús csak a zenészeknek jut. Így aztán a násznép követelőző lesz, sőt egyesek agresszívvé válnak, és mindenki mást akar táncolni. A zenészek még a nászéjszakát is végig muzsikálják, majd fáradtan, saját maguk örömére zenélnek. És végül azt a cigarettát is elszívhatják, amit a nagy rohanásban nem volt lehetőségük, idejük elszívni.

1994 novemberében, Sepsiszentgyörgyön, amikor a palatkai banda megtudta szándékomat, hogy Magyarországra készülök távozni, Kodoba Marci, és Béla, a két nagy prímás, könnyes szemekkel búcsúzkodott tőlem. Ha most, láthatnák ezt a furcsa, vidám lakodalmat, remélhetőleg nevetnének.

Könczei Árpád

Forgatókönyv: Könczei Árpád, Könczei Csongor

Zenei szerkesztő – játéktér: Könczei Árpád

Táncoktatók: Busai Norbert, Busai Zsuzsanna

Jelmezkészítés: Simó Júlia

Videó: Bakó Kincső, Kató Zsolt, László Lóránd

Művészeti munkatárs, táncoktató: Könczei Csongor

Rendező – koreográfus: Könczei Árpád

 

Szereposztás:

A banda a Heveder zenekar: Fazakas Levente, Molnár Szabolcs, Fazakas Albert, Szilágyi László, Bajna György

Örömapa – Virág Endre

Örömanya – Vajda Katalin

Vőfélyek – Melles Endre, Péter Előd

Nyoszolyólányok – Györbíró Enikő, Tüzes Csilla

Násznagy – Kocsis Hunor-Tibor

Násznagyasszony – Ürmösi-Incze Mária-Terézia

Zenészfeleségek és menyasszonyfektetők – Csáki Gabriella, Dombi Rózsa, Lukács Réka, Tüzes Csilla, Virág Imola

Gumicsizmás pár – Horváth Tas, Virág Imola

Román vendégek – Tőkés Zsolt, Tőkés Edit, Pável Hunor-Mihály

Agresszív részegek – Fülöp Csaba, Horváth Tas

Vendégek – Fülöp Csaba, Lukács Réka, Horváth Tas, Virág Imola, Márton Csaba, Csáki Gabriella, Vitéz György, Dombi Rózsa

 

Az előadásban elhangzó hagyományos magyarpalatkai lakodalmi szövegeket idős és ifjú Pásztor József bocsátották a rendelkezésünkre, amit ezúton is köszönünk!