Turgenyev-darabbal kezdi az évadot a Szigligeti Társulat

Turgenyev-darabbal kezdi az évadot a Szigligeti Társulat

Az új évad első bemutatójára készül a nagyváradi színház: Turgenyev Egy hónap falun című színművét Harsányi Zsolt rendező állítja színpadra Papírsárkány címmel. A premier kapcsán tartottak sajtótájékoztatót kedden a színház vezetői, illetve az alkotók. Szóba került a Szigligeti Ede születésének 200. évfordulója alkalmából szervezett jubileumi eseménysorozat is.

A tájékoztatón elsőként Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója számolt be a bérletértékesítés eddigi tapasztalatairól. Mint mondta, már eddig is tíz százalékkal emelkedett a bérletek száma –  már háromezer fölött jár – az elmúlt évadhoz képest. A főigazgató a jubileumi évad első eseményéről is szót ejtett: Szigligeti és kora címmel nyílik kiállítás a Papírsárkány bemutatóját megelőzően, október 11-én, pénteken 17 órától a színház páholyelőcsarnokában az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel való együttműködésnek köszönhetően, a kiállítás anyagát Szebeni Zsuzsa, az intézet munkatársa állította össze. Sorbán Attila, a színház közönségkapcsolati osztályának vezetője kifejtette, a jubileumi évad kiegészítő rendezvényeinek sorozatát egyfajta keretbe foglalták: a Szigligeti korát megidéző kiállítással kezdődik, és az évad végén fiatal képzőművészek Szigligeti ihlette munkáinak kiállításával zárul.

Ezek után Harsányi Zsolt rendező vette át a szót, aki elmondta, Turgenyevhez Csehov felől közelít, hiszen ő is ugyanazokat a témákat boncolgatja – talán kicsit hangsúlyosabban a komikum eszközeivel. Mint mondta, a több mint százötven esztendő alatt sem változott semmi, ma is ugyanazok az emberi problémák jelennek meg, csupán másképp fogalmazunk, ezért megpróbálják mai nyelvre lefordítani, a mához közelíteni a darabot, ami ugyanakkor nem jelent öncélú korszerűsítést, csupán azt, hogy „mai gondolkodással” közelítenek a szerző által megfogalmazottakhoz. Az egyik főszerepet alakító Tóth Tünde színművész ehhez kapcsolódóan kifejtette, hogy az emberi gyarlóságok egész tárháza jelenik meg a darabban, örök érvényű  problémák, amelyek ma is nagyon érthetőek, valóságosak. A rendező – aki az 1995-1996-os évadban maga is tagja volt a Szigligeti Társulatnak, 2006-ban pedig rendezőként is dolgozott már Váradon – végül még elmondta: pozitív meglepetés érte a váradi színházzal kapcsolatban, hatalmas változást, fejlődést lát a társulat életében.