Tündérpereputty – bábelőadás nem csak gyerekeknek a szatmári színházban

Tündérpereputty – bábelőadás nem csak gyerekeknek a szatmári színházban

A Harag György Társulat Brighella Bábtagozata pénteken, március 29-én 11 órai kezdettel mutatta be a Tündérpereputty című bábelőadást. Több szempontból is rendhagyó ez az előadás, de elsősorban azért, mert a célközönséget a 7 éven felüli gyermekek és szüleik alkotják, a története és tanulságai pedig beszédtéma lehetnek bármelyik családban.

„Az utóbbi évadokban rendszeresen készítünk egy bábelőadást a 7 éven felüli gyerekek számára, melyet a Harag György Társulat kisiskolás bérletében két mesejáték kíséretében játszunk. Az életkorból kifolyólag ezekben az előadásokban egy őket érintő témát dolgozunk fel, vagy követendő értékrendet közvetítünk feléjük, mint az önzetlen másokért való kiállás, az összefogás ereje, valamint, hogy a gondolatnak teremtő ereje van. Ebben az előadásban a szabályok betartása és felrúgása a tét – mondja Bandura Emese a Brighella Bábtagozat vezetője.

„Amikor egy új előadásra készülök, rengeteg mesét olvasok, keresgélek közöttük, de most egy olyat sem találtam, ami arról szól, ami éppen most foglalkoztat. Egy 3 és egy 5 éves lurkó édesanyjaként nap mint nap küzdök a szabályok elfogadtatásával, és mivel ennek kapcsán nem találtam egy történetet sem, hát írtam egyet. Minket felnőtteket is sokszor zavarnak vagy a szabályok állított korlátok, vagy éppen a szabályok megszegése. De melyek azok a szabályok, amiket be kell tartani?” – teszi fel a kérdést Nagy Regina, a mese írója és az előadás rendezője.

A rendező véleménye szerint ez nem egy olyan előadás, ami csak cselekményre, helyzetkomikumra épül. Nagyon sokat tesz hozzá a szöveg, jó szövegértést feltételez, ezért szánják nagyobb gyermekeknek. A darab tükröt tart napjaink átlagos, folyton rohanó felnőttek elé, rámutatva: a nyugodt családi élethez el kell dobnunk a mobiltelefont vagy a fakanalat és egymásra kell figyelnünk, ez talán a legfontosabb. Emellett szembesülhetünk azzal is, hogy hogyan változik meg egy karakter a szabályok – akár illem, akár egyéb szabályok – eltörlését követően.

„Ez egy szabálytalan mese. Nem kerek, nem kocka, nem ovális. Leginkább lapos, hiszen eredendően egy füzetbe rajzolta Prücsök, aki egy mai, átlagos kisgyerek, aki nem szeret fogat mosni, szemetet levinni, templomba menni, sapkát-sálat-kesztyűt-alsógatyát felvenni. Hiszen kint nincs is hideg. Csak hó. És – 220 fok. De hát ez természetes, hiszen tél van. De Prücsök nyáron sem szereti a szabályokat. Nem, ő egyáltalán nem szeret semmiféle szabályt, mert szabad akar lenni, azt csinálni, amit akar, télen, nyáron, éjjel, nappal.

„De kicsi csillagom, ebben a világban, nem lehet szabályok nélkül élni…”

Hát ha ebben a világban nem lehet, akkor majd ő, a saját kezével, a saját maga rajzolta mesevilágába belefirkálhatja a Nagy lila Szabálytalanítót, és akkor ott, a Fehér Lappok földjén, mindenki azt csinál, amit akar. Szabadon. Hát igen. De mi történik ha a király kisasszonynak már nincs ínyére az etikett és az őt megmentő királyfi? Ha a boszi megissza saját varázsfőzetét? Ha a király úgy dönt, hogy inkább elvonul az erdőbe, egy fakunyhóba, hóba-fagyba, amikor az ellenség már a kaput döngeti? És vajon, boldogan éltek ameddig meg nem haltak?

Felnőttek számára is nehéz, sokszor megválaszolhatatlan kérdések ezek, hol a szabályok határa, miért fontos betartani őket, kellenek-e egyáltalán stb..stb.

Gyerekfejjel keressük a válaszokat. Talán az segít nekünk, felnőtteknek is, megbarátkozni az alapvető szabályokkal. Talán.” – írja az előadás kedvcsinálója.

Az előadás szereplői: Kófity Annamária, Bandura Emese, Bandura Tibor, Nagy Anikó és Nagy Tamás. Az elődás díszlet-, jelmez- és bábtervezője Fekete Dóra, zeneszerzője és fénytechnikusa Szátvári Csaba, hangtechnikusa Fehér Róbert, ügyelője és súgója Liegner Zsolt.