Tóték bemutató az udvarhelyi színházban

Tóték bemutató az udvarhelyi színházban

A Tomcsa Sándor Színház társulata október 1-jén, csütörtökön este tartja az idei évad első bemutatóját. A nyitóelőadás egy klasszikus irodalmi mű, Örkény István: Tóték című tragikomédiája, amelyet Harsányi Zsolt m.v. rendezésében láthat az udvarhelyi közönség.
Az este 7 órától kezdődő bemutatóra a Tomcsa Sándor bemutatóbérlet érvényes, a másnapi, október 2-ai, pénteki előadásra pedig a Nyirő József felnőttbérlet. Jegyeket,  a szabadon maradt helyek függvényében, a jegypénztárban  lehet vásárolni, 18 (bemutató), illetve 15 lejért.

Fotó: Balázs Attila

Bár Örkény István elsősorban hamisíthatatlan humorú, rendkívül rövid, tömör, filozofikus vagy épp groteszk egyperceseivel vívta ki a közönség elismerését, a magyar drámairodalom egyik alappillérének számító tragikomédiáját, a Tóték című drámáját talán senkinek sem kell bemutatni. Amellett, hogy iskolai tananyag, sokakban visszacsengenek az 1969-ben készült, Isten hozta, őrnagy úr! címen bemutatott filmes adaptáció kulcsmondatai, Latinovits Zoltán (őrnagy) és Sinkovits Imre (Tót) alakításai felejthetetlenek.

A történet a második világháború idején játszódik. a mindenkori emberi természet korlátait feszegető helyzetei viszont kortalanok, és ebben rejlik időtállóságának, maradandóságának titka. Ezt talán maga a szerző fogalmazza meg legtalálóbban: „A Tóték a magam szándéka szerint a kiszolgáltatottak tragikomédiája. Kölcsönös függőségben élünk, egy személyben vagyunk zsarnokok és áldozatok. (…) hitem szerint az Őrnagy és a Tűzoltóparancsnok valójában egy személy. Ahhoz persze, hogy ebből drámai mű lehessen, össze kellett szikráztatni a benne rejlő pólusokat. A mű azt kérdezi, hogy véges-e vagy végtelen az elnyomottak tűrőképessége, és azt válaszolja: van ennek is végpontja, amelyen túl béketűrésünk elfogy, és föllázadunk.”

Szereplők:

 

AZ ŐRNAGY                                                  Barabás Árpád

TÓT                                                                   Tóth Árpád

TÓTNÉ                                                              Mezei Gabriella

ÁGIKA                                                               Korodi Janka e.h.

A POSTÁS                                                         Márton Réka

GIZI GÉZÁNÉ, egy rossz hírű nő                P. Fincziski Andrea

LŐRINCKE, szomszéd                                  Szűcs-Olcsváry Gellért

A LAJT TULAJDONOSA                             Kulcsár-Székely Attila

TOMAJI plébános                                          Antal D. Csaba/ Pál Attila

ELEGÁNS őrnagy                                           Pál Attila

Valamint                                                            Máthé Miklós Mónika

Díszlet/Jelmez: Bajkó Blanka m.v.

Rendező: Harsányi Zsolt m.v.