Tompa Gábor Az új lakó című előadását mutatják be a Nottara Színházban

Tompa Gábor Az új lakó című előadását mutatják be a Nottara Színházban

Tompa Gábor Eugène Ionesco Az új lakó című darabját állította színpadra a bukaresti Nottara Színházban. Az előadás bemutatójára szombaton, szeptember 20-án este 7 órától kerül sor a Nottara Színház Horia Lovinescu Termében. Az előadás díszletét Helmut Stürmer jegyzi, jelmeztervező Corina Grămoșteanu, a főszerepet Francisco Alfonsín spanyol színész játssza. Az új lakót a kolozsvári közönség decemberben a 4. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében láthatja majd.

„Egy világ végéhez érkeztünk: eltűnik a családtól örökölt kultúra, a könyvtárak, könyvek, festmények és bútorok. Az én korombeliek még generációkon át hátrahagyott kulturális örökséget kaptak. Nekem még vannak a dédszüleimtől örökölt könyveim, bútoraim és tárgyaim. Az iPhone-ok korában ezek a dolgok elvesztődnek. Az új lakó az én olvasatomban Csehov Cseresznyéskertjével rokon, amely a kultúra ezen formáinak eltűnéséről szól. Ez a tény elég aggasztó… Eltűnik az olvasáshoz, az igazi művészetekhez való kedv. Eltűnik az emberi lélek egyik dimenziója, újra fel kell tennünk magunknak a kérdést: mit keresünk itt, mit teszünk, honnan jövünk, és merre tartunk?” – nyilatkozta a darabválasztás kapcsán Tompa Gábor.

Az előadás júliusi előbemutatója kapcsán George Banu így írt Az új lakóról: Ionesco és Tompa/Stürmer előadása a bemutatott szituációnak parabolikus dimenziót kölcsönöz. Az új lakó egy utópista, aki szellemi törvények által irányított, alárendelt és ellenőrizhető világot képzel el.  Az elbeszélés személyes értékén túlmenően a következtetés általános, emberi és forradalmi is egyben – a tervek összedőlnek, az eredmények pedig ellentmondásosak.