Tizenöt éves a Brighella Bábtagozat

Tizenöt éves a Brighella Bábtagozat

Ünnepi hétvégét és ünnepi évadot szervez a Harag György Társulat Brighella Bábtagozata alapításának 15. évfordulója alkalmából. 

Az ünnepi évad során januárig minden hónapban más-más bábszínház érkezik majd Szatmárnémetibe, hogy egy-egy minőségi előadással felejthetetlen élményekkel gazdagítsák az elsősorban gyerekekből álló közönséget. Az első ünnepi hétvégét október 26-28.-a között tartják, magyarországi bábtársulatok részvételével.

A bábtagozat egy amatőr, alapítványi társulatból nőtte ki magát, amelyet a Marco Alapítvány akkori elnöke, a bábszínház ötletadója, Rebel Erzsébet hozott létre, majd lánya Nagy Regina tartott életben, aki színházi alkotóként felismerte, hogy Erdély legnagyobb szaktekintélye, Kovács Ildikó tudja profivá fejleszteni a bábosokat. Immár tizenöt éve annak, hogy a Brighella csapatának egy része professzionális közegbe került, a város vezetősége is felkarolta és támogatta ezt a kulturális kezdeményezést, négy bábszínészi állást ítélve meg az Északi Színház keretén belül. Innen már az ideszegődött csapaton múlott, hogy tud-e élni a kapott lehetőséggel.

2016-ban, az Északi Színház szervezeti átalakítása során nyert hivatalosan is szervezeti státust az intézményen belül, azóta a Harag György Társulaton belül önálló bábtagozatként működik. A tagozat 2017-ben vehette birtokba jelenlegi székhelyét az európai uniós forrásokból megújult Iparosotthon épületében.

Mára a Harag György Társulat Brighella Bábtagozata az erdélyi és a magyarországi bábszínházi világ ismert és elismert tagja lett, fennállásának közel ötven bemutatott produkciója során a magyar nyelvű bábos szakma nagy nevei működtek közre vendégként az előadások létrehozásában. Az elvégzett munka eredménye megmutatkozik a gyermekközönség szeretete mellett az elmúlt évek szakmai díjaiban is.

Október 26-án, a bábtagozat 2018/2019-es évadának első bemutatója indítja az ünnepi hétvégét: a Nagy Regina által rendezett A kiskakas gyémánt félkrajcárja című előadást játsszák bérletben. Október 27-én két magyarországi bábtársulat, a zalaegerszegi Griff Bábszínház és a kaposvári Báb-Szín-Tér Társulat lép fel az Iparosotthon bábszínházi termében és ünnepel a szatmári társulattal. Előbbi a Pötty című babaszínházi előadással, utóbbi Vitéz László legendás alakjának megidézésével köti majd le a gyerekek és természetesen szüleik figyelmét. Vasárnap, október 28-án újra a zalaegerszegiek lépnek színpadra, ez alkalommal a Szemenszedett mese című bábelőadással.

Bandura Emese tagozatvezető szerint – aki éppen öt éve, a Brighella Bábtagozat fennállásának 10-ik évfordulóján lett a bábtagozat vezetője – a választás azért esett ezen alkotásokra, mert minden esetben meggyőzően gyermekközpontúak és ugyanakkor magas művészi színvonalat képviselnek, ez pedig fedi a tagozat törekvését.

A magyarországi társulatok bérletszünetben játszott előadásaira jegyek kaphatók az Északi Színház Horea utcai jegyirodájában, hétköznaponként 10 és 17 óra között, vagy szombaton 10 és 13 óra között. Belépők válthatók továbbá az előadások helyszínén, az Iparosotthonban, a kezdés előtt egy órával.

 

Az ünnepi hétvége programja:

2018., október 26., péntek

10 óra – A kiskakas gyémánt félkrajcárja (Rendező: Nagy Regina), a Harag György Társulat, Brighella Bábtagozatának bemutató előadása. Helyszín: Iparosotthon, bábszínházi terem. (4 éven felüli gyerekeknek)

2018., október 27., szombat

11 óra – Pötty (Rendező: Juhász Anikó ötlete nyomán rendezte a társulat), a zalaegerszegi Griff  Bábszínház előadása. Helyszín: Iparosotthon, bábszínházi terem. (0-4 éves korig)

16 óra – Vitéz László, avagy az elátkozott malom (Rendező: Kovács Ildikó), a kaposvári Báb-Szín-Tér Társulat előadása. Helyszín: Iparosotthon, bábszínházi terem. (4 éven felüli gyerekeknek)

2018., október 28., vasárnap 

11 óra – Gimesi Dóra: Szemenszedett mese (Rendező: Bartal Kiss Rita), a zalaegerszegi Griff Bábszínház előadása. Helyszín: Iparosotthon, bábszínházi terem.(5 éven felüli gyermekeknek)

„Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben. S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre” – ez a Márai Sándor idézet az ünnepi hétvége mottója is.