Tizedik alkalommal találkoztak a profik

Tizedik alkalommal találkoztak a profik

Csíkszeredában találkoztak Erdély hivatásos táncegyüttesei a hétvégén, a Háromszék Táncegyüttes a Gábor Áron című táncdrámát mutatta be a négynapos szakmai seregszemlén.

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes szervezésében október 16-19. között Csíkszeredában került megrendezésre a X. Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozója. A szakmai találkozón versenyszellem nélkül, a találkozás és a tapasztalatcsere jegyében lépett színpadra az öt erdélyi hivatásos együttes, a bemutatott produkciókat öttagú szakmai bizottság értékelte. A találkozó gálaműsorán személyre szabott díjakkal tüntették ki a társulatokat, a fellépő művészek legjobbjait pedig a megszokott kategóriák helyett egyszerűen „Ügyes” kitüntetéssel jutalmazták.

 A Háromszék Táncegyüttes az Orza Calin rendezésében színpadra vitt Gábor Áron című táncdrámát mutatta be az idei seregszemlén. Az előadás „A székely történelmi tudat és a néphagyomány megtartó erejének megjelenítéséért” kapta a szakmai értékelő bizottság elismerését. A társulatból pedig Ürmösi-Incze Mária-Terézia, Kocsis Hunor-Tibor és Erőss Judit „Ügyes” kitüntetést kapott.

A találkozón fellépett a Maros Művészegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes, az Udvarhely Táncműhely, a Háromszék Táncegyüttes és a házigazda Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A szakmai értékelő testület tagjai Szurmayné Hortobágyi Gyöngyvér, Mihályi Gábor, Kelemen László, Török Viola és Kiskamoni-Szalay Zoltán voltak. A vándorfesztiválnak jövőre az Udvarhely Táncműhely lesz házigazdája Székelyudvarhelyen.