Tíz várost érintő műhelyfoglalkozás-sorozatot szervezett az Osonó Színházműhely

Tíz várost érintő műhelyfoglalkozás-sorozatot szervezett az Osonó Színházműhely

A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával az Osonó május 15. és június 13. között egy komplex színházi program részeként több tréninget tartott olyan romániai településeken, ahol a színház megtapasztalása nehézséget okoz a szociális, gazdasági vagy földrajzi helyzetük miatt. A társulat két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár – által vezetett színházi nevelési, önismereti- és személyiségfejlesztő műhelyfoglalkozások célja a mintegy 500 résztvevő fiatal és felnőtt szociális érzékenységének mélyítése, így a foglalkozások által olyan társadalmi, szociális problémák és sorsok kapnak hangot, amelyek egy közös gondolkodásra ösztönzik a résztvevőket, így járulva hozzá a válaszok és megoldások megközelítéséhez illetve megtalálásához, elősegítve az erősebb és összetartóbb közösségek kialakulását.

Az Osonó mindeddig 3 kontinens 25 országában szervezett közösségépítő, csapatfejlesztő, önismereti és szakmai műhelyfoglalkozásokat, hiszen a társulat számára fontosak azok az oktatási- színházi formák, amely által az emberek közötti interakció, találkozás és párbeszéd megteremthető. A jelenlegi tréningsorozat célja a kortárs színházi eszközök általi a közösségépítés, közönségfejlesztés valamint a magyar színházi kulturális élet megerősítése és terjesztése.

A projekt első részére májusban került sor, amikor a társulat aradi, temesvári, brassói, kőhalmi és négyfalusi középiskolák magyar diákjaihoz jutott el. A projekt második része június 10- 13. között zajlik, amikor bukaresti, korondi, nyárádszeredai, szamosújvári és zilahi fiatalok és felnőttek vesznek részt a komplex színházi programban.

A magyarországi Tiszta Formák Alapítvány által támogatott Osonó Színházműhely a színház, oktatás és szociális projektek kulcsszavakra építi fel tevékenységét. Ennek jegyében, az idén összesen 33 előadást tartott, 60 műhelyfoglalkozást és egy tábort szervezett.