Tíz bemutató és Interferenciák a kolozsvári színház új évadában

Tíz bemutató és Interferenciák a kolozsvári színház új évadában

Tíz új bemutatóval, számos járulékos programmal és az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál negyedik kiadásával várja a közönséget az új évadban a Kolozsvári Állami Magyar Színház – ismertette Tompa Gábor igazgató az évadnyitó sajtótájékoztatón a 2014/2015-ös évad programtervét. Jelenleg két előadás próbái zajlanak, a harminc év után újra a kolozsvári színházban rendező Alexandru Dabija Feydeau bohózatát, a Vidéki jegyeseket viszi színre a nagyszínpadon, míg Nona Ciobanu Aki elzárja az éjszakát címmel készít az Éjszakai portás című Liliana Cavani-filmből ihletődött kétszereplős előadást a stúdióban.

A november 26. – december 7. között sorra kerülő 4. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál programjának véglegesítéséig Tompa Gábor csupán néhányat ismertetett a 13 országból meghívott 20 társulat közül. Először lesz látható Kolozsváron Declan Donellan és Thomas Ostermeier által rendezett előadás, valamint a mexikói Lux Boreal társulat, míg Nagy József és Urbán András a fesztivál visszatérő vendégeinek számítanak.

Az Interferenciákat követően január elején kerül sor az évad harmadik bemutatójára, Tompa Gábor Az öreg hölgy látogatása című Dürrenmatt-drámát rendezi Stief Magdával és Boér Ferenccel a főszerepben. Az évad második felében Sinkó Ferenc Csehov Hattyúdala nyomán készít előadást, Albu István Franz Xaver Kroetz A vágy című darabját viszi színre. Puskás Zoltán, a nagysikerű Óz, a nagy varázsló rendezője ezúttal A dzsungel könyvét rendezi, Keresztes Attila pedig Csokonai Vitéz Mihály klasszikusát, Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című tündérbohózatot viszi színre – mindkét előadás főként a fiatal korosztályt célozza. Tom Dugdale amerikai rendező is újra együtt dolgozik a társulattal, Lars von Trier Hullámtörés című filmjének adaptációját állítja színpadra késő tavasszal. Jevgenyij Svarc Az árnyék című darabját Niky Wolcz, temesvári születésű, Amerikában élő rendező viszi színre, míg Mihai Măniuțiu Tábori György Rekviem egy kémért című drámáját rendezi az évad zárásaként.

Visky András művészeti vezető a tervezett járulékos programokat ismertette: ebben az évadban is folytatódik a felolvasószínházi sorozat, Saviana Stănescu Useless című darabját október 18-án, Nagy Ignác Tisztújítás című vígjátékát pedig november 4-én mutatja be a társulat Kövesdy István rendezésében. Újabb beszélgetésekre kerül sor Vlad Mugur-díjas művészekkel, októberben Carmencita Brojboiu, decemberben pedig Varga-Járó Ilona jelmeztervezőkkel találkozhatnak az érdeklődők. Újdonságnak számít a Livingroom elnevezésű program, melyben Bodolai Balázs és Kántor Melinda házigazdák a társulat meghívott tagjaival beszélgetnek, kötetlen, személyes formában. Szaxofonon közreműködik Balla Szabolcs, és a résztvevők Laczó Júlia az alkalomra készített főztjét is megkóstolhatják majd.