Thai fiatalok váltják a marokkóiakat az Osonó előadásban

Thai fiatalok váltják a marokkóiakat az Osonó előadásban

Nem kaptak beutazási engedélyt az Osonó Színházműhely marokkói vendégszínészei. A független társulat ennek ellenére, más szereposztással, de fellép a Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztiválon a Fazakas Misi által rendezett mask@face.now című dokumentarista előadással

 Az Osonó értetlenül áll a történtek előtt. Több hónapos levelezés, ügyintézés, több tucat igazolás, dokumentumok, másolatok begyűjtése után a marokkói nagykövetség közölte, hogy 27-es cikkely, 22. bekezdésének e. pontja alapján nem adnak vízumot a marokkóiaknak. Többszöri rákérdezés után sem sikerült megtudni, hogy ez a cikkely melyik törvényben van, hogy legalább következő alkalommal lehessen tudni, hogy milyen dokumentumokon kellene változtatni. Zűrzavar és bizonytalanság jellemezte az egész vízumkérési procedúrát, sem a nagykövetség, sem a helyi bevándorlási hivatal nem tudta pontosan, hogy mi a teendő. Folyamatosan újabb és újabb papírokat kértek, és mire azok eljutottak Rabatba kiderült, hogy nem azok, hanem más dokumentumok kellenek. Az Osonó egy olyan kulturális terméket akart elhozni Romániába, amely nem elválaszt, hanem összeköt népeket, amely rámutat arra, hogy a globalizálódó világunkban az egyszerű emberek ugyanazokkal a gondokkal, problémákkal küszködnek, akárhol is élnek. A tapasztalat szerint ezt a román hatóságok nem támogatják, hanem akadályozzák.

 Az eredeti elképzelés szerint, a nemzetközi szociális-színházi projektet, a mask@face.now című dokumentarista előadást a marokkói fiatalokkal együtt adta volna elő az Osonó. Az előadás alapját azok a beszélgetések és műhelymunkai tapasztalatok képezik, amelyeket az afrikai országban a csapat tagjai iskolásokkal, egyetemistákkal, jólszituált családból érkezőkkel és hátrányosabb helyzetűekkel, munkanélküliekkel folytattak.

A közös beszélgetések, játékok és önismereti gyakorlatok során feltérképezett fiatalok történetei, nehézségei, álmai, gondolatai és a jövőjükkel kapcsolatos elképzelései alkotját az előadás alapját és ezeknek a személyes történeteknek ad színházi keretet az előadás, amely a két egymástól távol eső kultúra találkozására, valamint az adott ország legjellemzőbb társadalmi kérdéseire épül, megszólaltatva egy generáció hangjait. A jelenről beszélve, olyan kérdéseket fogalmaz meg az arab és kelet-európai fiatalokból álló csapat, amelyek nemcsak Marokkóban, hanem Romániában, de akár Európában is aktuálisak.

 A nemzetközi szinten jó kapcsolatokkal rendelkező társulat „beugró” színészeket szervezett az előadásra. Kiderült, hogy a Moradokmai Színházi Központ öt tagja, fél évet, ösztöndíjasként, magyar népzenét tanul Budapesten, így ezek a fiatalok – akikkel már dolgozott a társulat Bangkokban – fognak „beugrani” egy előadásra. A thaiföldiek vasárnap érkeztek meg Sepsiszentgyörgyre és intenzíven zajlik a próbafolyamat, így a mask@face.now című koprodukciót március 19-én, csütörtökön este fél tíztől tekintheti meg a Reflex3 közönsége, a Tamási Áron Színház kamaratermében.