TESZT- Hírek

TESZT- Hírek

Javában zajlik az idei TESZT, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház eurorégiós színházi találkozója. A fesztivál vasárnap, május 21-én indult a Schilling Árpád rendezte EXIT bemutatójával.

„A nyitóelőadás igazán méltó volt [a fesztivál] alapeszméjéhez: Schilling Árpád Exit című rendezése román-szerb-magyar együttműködésben készült. Az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház, a szerbiai Zombori Nemzeti Színház, valamint a fesztiválrendező temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház színészei közös – színházi – nyelven adták elő az éppen a különbözőségeinkről, ám közös sorsunkról szóló, irányított improvizációs technikával készült előadást. Az ötlet, az alapgondolat nagyszerű: a különbözőségeink dacára megtalált közös nyelv ugyanis jobb sorsunk záloga, és ezt az előadás nemcsak elméletben, műalkotásként propagálja, hanem gyakorlati megvalósulásában is.” – írja az előadásról Kutszegi Csaba kritikus.

Hétfő, a fesztivál második napján kerekasztal-beszélgetéssel indul, amelyena színházi alkotók társadalmi felelősségvállalásáról beszélgetettek a meghívottak.

A fesztiválközönség napi három előadást láthat a TESZT-en, emellett pedig a város különböző pontjain, több napon keresztül zajlanak az egyszemély számára játszott, illetve a kis nézőszámmal futó, intimebb produkciók – ez utóbbiak alkotóival a szerda délelőtti kerekasztal-beszélgetésen ismerkedhettek meg az érdeklődők, amely a színház és a személyesség témájával foglalkozott. Mindkét kerekasztal-beszélgetés visszanézhető felvételről a fesztivál Facebook-oldalán.

A következő napokban többek között genti, budapesti, bukaresti, amszterdami, szabadkai, ljubljanai meghívott előadások lesznek műsoron, a nézők a közönségtalálkozókon személyesen is megismerkedhetnek az alkotókkal. A produkciók mindegyikét közönségtalálkozó követi. Ma indul a fesztivál hagyományos oktatói programja keretében Ivo Dimcsev, bolgár performer workshopja, és ugyancsak ő adja majd a fesztivál zárókoncertjét vasárnap, május 28-án a nagyteremben Songs from My Shows címmel.

A nagy érdeklődésre való tekintettel egyes meghívott előadások ráadás-időpontokban is láthatóak a fesztiválon, így például két alkalommal játssza a budapesti Látókép Ensemble a Kálmán-nap című előadást Hajdu Szabolcs rendezésében.

Jegyek még vásárolhatóak a Kálmán-nap pénteken, május 26-án 15.00 órakor kezdődő előadására, illetve néhány további produkcióra, például az amszterdami BOG. Kísérlet az élet újrarendezése című előadásra, a libanoni-németországi Rabih Mroué Felhőn lovagolok című előadására, illetve a németországi Helyzet kinyújtott karral című produkcióra.

A jegyvásárlásról információt a színház jegypénztárában igényelhetnek, a fesztivállal kapcsolatos további híreket pedig megtalálják a www.teszt.ro weboldalon, valamint a fesztivál Facebook-oldalán.