TEMPS D’IMAGES fesztivál programja november 14-17 között -Kolozsvár

TEMPS D’IMAGES fesztivál programja november 14-17 között -Kolozsvár

Kategória: platform – közvita

ROMÁN FÜGGETLEN MŰVÉSZEK ÉS KÜLFÖLDI MEGHÍVOTTAK TALÁLKOZÓJA

Helyszín: Ecsetgyár / Bár

Dátum: 14.11

Időpont: 15:00

Időtartam: 2 óra

Külföldi színház igazgatók, kurátorok, rendezők és újságírók ismerkednek meg a román művészekkel egy találkozó keretén belül, ahol olyan témák közös pontjait keressük, mint: művészet és fenntarthatóság rendkívüli körülmények között, szociális kreativitás, hálózati munka, stb. Ezen a találkozón részt vesz a Balkan Expressz hálózat több tagja is. A Balkan Expressz egy olyan platform, amely a kortárs művészet szerepére reflektál a politikai és szociális változások korában. Új kapcsolatokat teremt, a  közreműködést és a kortársművészetek elismerését szorgalmazza a Balkánon és azon túl.

Kategória: platform – tánc

PARALLEL

Helyszín: Ecsetgyár / Stúdió terem

Dátum: 14.11

Időpont: 18:00

Időtartam: 50 perc

 

Ideológia/ Koreográfia : Ferenc Sinkó

Rendezés: Ferenc Sinkó și Leta Popescu

Szereplők: Lucia Mărneanu, kata bodoki-halmen

Színpadi rendezés: Valentin Oncu

Jelmezek: Gyopár Bocskai

Zene: danaga

Videó: Tihamér Török

Technikai asszisztens: Attila Almási

Koprodukció: GroundFloor

Group/ColectivA

www.groundfloor.ro

 életek … testek … választások …

vonalak … körök… univerzumok …

jellemek … idő … tér … párhuzamok

Összehasonlítunk. Versengünk. Küzdünk. Elrejtőzünk.

Izzadunk

Egymás szemébe nézünk. ÉN vagyok. ITT vagyok. Én vagyok TE.

Sinkó Ferencet az identitáshoz kötődő problémák érdeklik, amelyek elengedhetetlenek a 2006 óta előadott performanszjaihoz. Színész, aki számos tánc, mozgás és koreográfiai műhelyen vett részt, mielőtt koreográfussá és rendezővé vált volna. Előző produkcióit romániai, magyarországi, szlovéniai és horvátországi fesztiválokon mutatta be. A ‘Parallel’ című előadást a ColectivA a fesztivál Független Előadó-művészeti Platformjának előadásai közé sorolta.

KORLÁTOZOTT FELELŐSSÉGŰ ELŐADÁS

Helyszín: Rádió Stúdió terme

Dátum: 14.11

 

Időpont: 20:00

Időtartam: 45 perc

Koncepció: Ștefania Ferchedău, Mihaela Dancs, Cosmin Manolescu

Művészeti igazgató: visszajelzés szükséges

Adaptáció/ értelmezés: Mihaela Dancs & Cosmin Manolescu

Producer : Ștefania Ferchedău

Produkciós vezető: ZonaD/ Fundația Gabriela Tudor

Az előadás a Nemzeti Kulturália Alap támogatásával jött létre.

zonadstudio.wordpress.com

A szereplők egy meghallgatáson vesznek részt, ahol nincs jelen a koreográfus, így megpróbálják a legjobbat kihozni magukból annak érdekében, hogy játszhassanak az ideális előadásban. Identitásuk és korlátaik megkérdőjeleződnek, gazdát cserélnek, miközben a szerző perspektívája folyamatosan a előadáson kívülre esik, a szereplők pedig ennek köszönhetően felszabadulnak a végső eredmény felelőssége alól. Egy humorral és iróniával fűszerezett kísérlet azokról a szerepekről, amelyeket magunkénak tudnánk a valóságban.

 Cosmin Manolescu koreográfus és művészeti igazgató a Paradis Serial stúdióhoz tartozó Zona D-nél. Művei nemzetközi szinten, számos táncteremben és Európai valamint Amerikai fesztiválokon kerültek bemutatásra.

Mihaela Dancs olyan rendezőkkel működött közre mint Rui Catalao, Mădălina Dan, Vava Ștefănescu és Robin Dingemans, műveit Romániában, New York-ban, San Diego-ban, és Velencében mutatták be.

Kategória: platform – közvita

A MŰVÉSZ SZEREPE A TÁRSADALOMBAN

 Helyszín: Ecsetgyár /Bár

Dátum: 15.11

 

Időpont: 16:00

Időtartam: 1 óra és 30 perc

Mi a művész szerepe a kortárs társadalomban? Közvitára hívjuk a művészeket és a közönséget. Díszmeghívottunk Dan Perjovschi, kinek művei a múlt és jövő vizsgálatának kritikus szemléletét képviselik.

Dan Perjovschi grafikus, illusztrátor, író, újságíró, és performance-ok szerzője. Művészeti alkotásai a rajzot, az animációt, különböző művészeti elemeket és a graffitit ötvözik. Munkáit a világ számos múzeumában és kortárs kiállító termeiben megtalálhatjuk. Dan Perjovschi alkotásaiban aktuális politikai és szociális témákat dolgoz fel.

DREAMING ROMANIA

Helyszín: Ecsetgyár/RAP terem

Dátum : 15.11

Időpont: 18:00

Időtartam: 1 óra és 40 perc

Koncepció: Mihai Pintilei és Radu Horghidan

Rendezés : Radu Horghidan és Mihai Pintilei

Színpadi rendezés: Mihai Pintilei

Szereplők: Bogdan Cantauz, Claudia Chiraş, Roxana Durneac, Alexandra Gîtlan, Ancuţa Gutui, Alex Iuraşcu, Adi Marele, Delia Neagu, Mihai Pintilei.

Korográfia: Claudiu Stian

Produkció: Teatru FiX

www.teatrufix.ro

A Dreaming Romania című előadást a romániai szociál-politikai helyzet inspirálta. Első sorban a román társadalomra jellemző viselkedési sémákat ironizáló, humoros, kritikai vízió. Másod sorban egy szarkasztikus véleménynyilvánítás a választók és képviselőik közötti kapcsolatról.

Mihai Pintilei színész, rendező és dramaturg, a jászvásári FiX színház alapító tagja, Radu Horghidan színész, rendező valamint a galaci Social Act Theatre alapítója. Munkáikban szociális témákat dolgoznak fel.

Kategória: platform- tánc

HÁRMAS PONT

Helyszín: Ecsetgyár/ Stúdió terem

Dátum: 15.11

Időpont: 20:00

Időtartam: 1óra és 30 perc

16 éven aluliaknak nem ajánlott!

Rendezés/forgatókönyv:  Bogdan Georgescu

Szereplők: Ion Vântu, Katalin Berekméri, Elena Purea, Mihaela Mihai, Csaba Ciugulitu, Andrei Chiran

Díszlet és jelmeztervezés: Irina Gâdiuță

Fénytehnika: Kászoni Attila

Hangtehnika: Sever Andrei, Jancso Levente II

Rendező aszisztens: Olga Macrinici

Dokumentációs aszisztens: Simina Corlat

Referens: Daniel Oltean

A ColectivA Egyesület és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház koprodukciója.

A projekt a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Egy apa eldönti, hogy véget vet saját meg két gyermeke életének. Az előadás ennek azonnali, a társadalom által elutasított és gyorsan elfelejtett, a köztérben megjelenő következményeit teremti meg, és elemzi a spekuláció és  a történet  kontextusának a dokumentálása által, ennek kiváltó okaira és azonnali következményeire fókuszálva. A « HÁRMAS PONT » a szociális megfigyelést és az aktív kortárs művészeteket ötvözi, amelyek felvállalják a jelenkori szociális változások feltérképezését, a nő-férfi viszonyokat és a család fogalmát a harmadik millennium kezdetének szociális dinamikájában.

Bogdan Georgescu dramaturg és rendező. A ‘Turneu la țară’, ‘Casa Poporului’, ‘Teatrul nescris din șanț’ című művek szerzője, amelyek az aktív  kortárs művészetek és a közösségi színház kategóriáiba sorolhatóak. Közösség-színházi valamint drámaírói műhelyeket vezetett Romániában, Moldovában, Szerbiában, Szlovéniában és az Amerikai Egyesült Államokban.

Kategória: platform – bemutató

Rendezvény  5 ÉVES A  SCENA.RO

Helyszín: Ecsetgyár/ Bár

Dátum: 16.11

 

Időpont: 16:00

Időtartam: 1 óra

www.revistascena.ro

Az ARPAS egyesület által kiadott előadó-művészeti szaklap, a Scena.ro,  ( Romániai Előadóművészetek Támogatásáért Egyesület) az egyetlen olyan romániai kiadvány, amely figyelmét az olyan előadóművészetek felé fordítja, mint a tánc, musical, opera, új stílusú cirkusz, installációk, performance-ok –  úgy, ahogy azok jelen vannak ma a világ színpadain. A kritikusok által 2008-ban megalapított szakfolyóirat, ebben a hónapban ünnepli 5 éves fennállásának évfordulóját. Közreműködő munkatársai között ott találjuk többek között: Marian Popescut, Miruna Runcant, Alina Nelegat, Mirella Nedelcu-Patureaut, Mihaela Michailovot, Visky Andrást, Anca Ionitat, stb. A főszerkesztőség tagjai Cristina Modreanu ( főszerkesztő), Ciprian Marinescu és Florentina Bratfanof.

Kategória: platform – színház

 AZ OFFLINE CSALÁD

 Helyszín: Ecsetgyár/ Stúdió Terem

Dátum: 16.11

Időpont: 18:00

Időtartam: 1 óra és 5 perc

Szervezés: a Replika Kulturális Egyesület és  a Nagyon Kicsi Színház

Rendező: Radu Apostol

Díszlet és jelmeztervezés: Mihaela Michailov

Szereplők: gyerekek: Bianca Gheorghe, Denis Nadolu, Ionuț Roșca, Mario Ștefan, Andreea Baraitan, Georgiana Moise, Anca Negoiță, Roberta Parascan, Ana Maria Zaincovschi és a színészek: Mihaela Rădescu és Viorel Cojanu.

Zene: Bogdan Burlăcianu

Videó: Radu Apostol

Színpadi rendezés: Maria Mandea

Az előadás a ‘Vándorlás gyermekei’ projekt keretén belül, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

www.facebook.com/CopiiiMigratiei

Az OFFLINE CSALÁD egy előadás, amely a vendégmunkás szülők itthon maradt gyermekeinek feldarabolt gyermekkoráról szól. Kinek a gyermeke és hogyan nő fel az a gyerek, aki számára apa és anya egy hanggá válik a telefonban ? Ki anya, amikor anya nincs már?

Radu Apostol színházi rendező, a dramAcum csoport társalapítója. 2001-ben vitte színre ‘Otthon’ című előadását, amelyben utcagyermekek és színészek játszottak. Gianina Cărbunariuval és Andreea Văleannal együtt rendezték  a ‘Verespatak- fizikai és politikai vonalon’ előadást. A színház és a szociális beavatkozások híve.

Mihaela Michailov dramaturg és előadóművészeti kritikus. Olyan kortörténeti dokumentációs  projekteken dolgozott  mint ‘A forró fejek’ és a ‘Föld alatt’, ugyanakkor  gyermekek és fiatalok számára szervezett dramaturgiai workshoppokat vezetett. Közösségi-művészeti és művészet-politikai projekteken dolgozik.  

Kategória: platform – színház

NEM A MEGFELELŐ HELYRE SZÜLETTÜNK 

Helyszín: Ecsetgyár/ Stúdió terem

Dátum: 16.11

Időpont: 21:00

Időtartam: 1 óra és 35 perc

Koncepció/Rendezés/Dramaturgia:  Alice Monica Marinescu és David Schwartz

Szereplők: Alexandru Fifea, Katia Pascariu, Mihaela Rădescu, Andrei Șerban, Silviana Vișan

Zene: Cătălin Rulea

Színpadi rendezés: Adrian Cristea

www.artapolitica.ro

A „Nem születtünk a megfelelő helyen”  című előadás Alice Monica Marinescu és David Schwartz 2011-ben verbatim technikát felhasználó dokumentációs színházi szövegén alapszik.  5 szereplő élettörténetét foglalja össze, akik megélték a menekülés élményeit ugyanakkor részleteket tartalmaz a Román Állampolgárság kérvényezését megkönnyítő  útmutatóból.

Az előadás egy kedvező kontextust teremt a menekülés és az elvándorlás dinamikájának megismeréséhez és megértéséhez, ugyanakkor felvázolja a menekültek és kivándorlók statútumát. Az előadás  közszférában való problémafelvetését és megvitatását vállalja fel olyan, a kortárs globális kontextusban rendkívüli fontossággal bíró aspektusoknak, mint az elvándorlás megfékezése a kapitalista gazdaság fejlődéséhez elengedhetetlen bevándorlás párhuzamában, a menekülés szükségessége, az utazáshoz való jog, mint egyetemes emberi jog, és az „idegen”-ek  kikiáltása szociális és gazdasági problémák bűnbakjává.

David Schwartz színházi rendező, aki Bukarestben él és alkot. A színház politikai dimenziói, a közelmúlt történelmének kutatása és felfedezése és a művészet mint a kapitalista rendszerben elnyomott csoportok önképviseletének és emancipációjának eszköze iránt érdeklődik.

Alice Monica Marinescu színésznő, dramaturg és közösségi művész. Bukarestben dolgozik, az aktivizmus, a performansz, a közelmúlt történelme és a dokumentáló színház iránt érdeklődik. Különböző színházi projekteken dolgozott hátrányos helyzetű közösségekkel, amelyek szociális és politikai problémákat vetnek fel saját személyes történeteik elbeszélése során.

Kategória: film

 ODESSA

 Helyszín:  Mărăști mozi

Dátum: 17.11

 

Időpont: 18:00

Időtartam: 1 óra

www.facebook.com/OdessaDocumentary

‘Mi történik akkor, mikor egy dokumentumfilm kilép a komfort zónából és direkt módon provokálja a társadalmat? Milyen mértékben készek az állampolgárok, hogy az 1941-es Odessa-i megtorlásokra reflektáljanak?’

”[…] Az  Odessa dokumentumfilm elénk tárja azt, ahogy a romániai politikai és intellektuális elit tagadja az ország holokausztban való részvételét. Ezért közvitára hívja fel őket, amely során arra keresi a választ, hogy kik ezért a felelősek valamint hogyan lehet ezt az ‘örökséget’ megtartani a köztudatban?” Der Spiegel

Florin Iepan  az 1999-ben elinduló SUB-CULT-URA, az egyik első független dokumentum film produkcióra szakosodott vállalat alapító tagja. Több mint 40 dokumentumfilmet és televíziós produkciót forgatott, amelyekkel nemzeti és nemzetközi díjakat nyert, audiencia rekordokat döntött meg, ugyanakkor egyes produkciói jelenleg is világszerte műsoron vannak.

A fesztivál programja (pdf) román nyelven: