Tavaszi áldozat novemberben

Tavaszi áldozat novemberben

Igor Sztravinszkij és Andrea Gavriliu nevével fémjelzett előadással vendégszerepel Temesváron a sepsiszentgyörgyi M Studio. Tavaszi áldozat című mozgásszínházi előadásuk november 15-én este kerül bemutatásra a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Nagytermében.

A 2015/2016-os évad során bemutatásra került táncszínházi előadás Andrea Gavriliu (Zic-Zac, Hotel PM) rendezésében újfajta értelmezési lehetőségeket teremt Igor Sztravinszkij nagysikerű zeneművének befogadásához. Az M Studio előadásában a rendező-koreográfus a kortárs tánc nyelvén fogalmazza újra az eredetileg klasszikus balettre írt zeneművet, ezáltal kívánja közelebb hozni a zenetörténet e korszakalkotó művét a mai kor emberéhez.

A Tavaszi áldozat című balettet először 1913. május 29-én mutatták be Párizsban. Az Igor Sztravinszkij kolosszális zenekari darabjára készült koreográfiát VaclavNizsinszkij készítette és a Szergej Gyagilev vezette Orosz Balett adta elő. Újszerű ritmusszerkezete sokkolta a közönséget, az előadás botrányos volt, mégis ezt a művet tartják a modern balett megteremtőjének, amely alapjaiban megreformálta a zene és a tánc ritmusszerkezetről kialakult képét.

 „Számomra a legnagyobb kihívás a zenei partitúra értelmezése, valamint a történet kortárs közegben való újragondolása, ugyanis a rituálék, melyben feláldoznak egy fiatalt, akinek a végkimerülésig, a halálig kell táncolnia, ma már kevésbé emészthető. Azt hiszem, ez lenne a Tavaszi áldozat legnagyobb hozadéka, hogy sikerüljön egy olyan értelmezést létrehoznom, amely meggyőzi az embereket, hogy hallgassanak Sztravinszkijt..”  – Andrea Gavriliu