Tanulságos háztartási eszközök – A paraFabulák

Tanulságos háztartási eszközök – A paraFabulák

A Váróterem Projekt tárgyanimációs gyerekelőadása, a paraFabulák egy másodpercre sem nélkülözte a magas színvonalú kreativitást. Olló-egerek, tégla-oroszlán, borosüveg-róka, szemeteszsák-béka stb. kacagtatta a gyerekeket és – a közönségnek szinte a felét kitevő – felnőtteket.

            Interakcióval kezdődött a nagyjából egy órás játékidő: a gyerekek egy kalapból húzhattak számokat, így „dőlt el”, hogy Heltai Gáspár 101 Fabulájából melyik hetet mutatják be a színészek. Ez a – gyerekdaraboknál jól bevált – módszer izgalmas, misztikus alaphangulatot kölcsönzött az előadásnak, a gyerekek bevonása ritkán sülhet el balul. A Borsópróba című bábelőadáshoz hasonlóan ismét muris rímek boldogítottak minket, valamint – amit a Váróterem Projekt gyerekdarabjai legnagyobb pozitívumának tartok – a mai élet jellemzőivel, szituációival, stílusjegyeivel operált. Például rapbetét vagy utcai verekedés hozta a mai környezetből érkező ingerekhez közelebb a játékot, így emészthetőbbé vált a gyerekek számára. Az előző darabhoz hasonlóan ezúttal is Rumi László rendezését szemlélhettük, és Bertóti Johanna gitárjátéka ékesítette az előadás egyébként sem csöndes áramlatát. A hét tanulságos történet hét oldalról mutatta be a színészek tehetségét és szaktudását, természetes könnyedséggel alakultak ki szemünk előtt az újabb és újabb állatkarakterek. A tárgyhasználat egyértelműen hibátlanul futott végig, az előadók simán kirázták a kisujjunkból. Az állatok vizuális megformálásai közül a tehén alakját emelném ki, ami a legtöbb kacagást csalta ki a nézőtérről. A párperces jelenetek közötti átkötőelemek is jól funkcionáltak, de a szakaszosság sem tett rosszat a munka egészének, elröppent az idő. A hozzá készült plakát bizarr hatása csak egy csepp abból, amit a helyszínen átélhettünk, ám sokkal vidámabbnak és színesebbnek bizonyult az élmény.

            Nem gondolom, hagy sűrűn kellene a jövőben csalódnunk a Váróterem Projekt gyermekdarabjaiban. Ráéreztek a lényegre, amit az előadás-látogatók is visszaigazolnak nagy létszámmal, tapssal és örömmel. A paraFabulák vicces, izgalmas, élvezetes kikapcsolódásra adott lehetőséget. Ajánlom kicsiknek, nagyoknak!

Rendezte: Rumi László
Előadják: Bertóti Johanna, Csepei Zsolt, Imecs-Magdó Levente, Udvari Tímea