Táncszínházi napok a Figura Stúdió Színházban

Táncszínházi napok a Figura Stúdió Színházban

Megfelelő anyagi finanszírozás hiányában marad el a dance.movement.theater fesztivál idei kiadása. Helyette október 16. és 20. között három budapesti koreográfus – Frenák Pál, Gergye Krisztián és Goda Gábor – előadásait láthatja a közönség a Figura Stúdió Színház szervezésében.

Október 16-án, kedden este 7 órától a sepsiszentgyörgyi M Studio To_R című előadása (rendező-koreográfus: Frenák Pál), október 18-án, csütörtök este 7 órától a budapesti Gergye Krisztián Társulata produkciója (rendező-koreográfus: Gergye Krisztián), a Kokoschka babája tekinthető meg. Október 20-án, szombat este 7 órától ugyancsak budapesti előadást láthatnak a nézők, az Artus – Goda Gábor társulata a Raj című előadással (rendező-koreográfus: Goda Gábor) érkezik Gyergyószentmiklósra.

M STUDIO (Sepsiszentgyörgy): To_R

Frenák Pál az M Studio csapatával egy elképzelt festenről, összejövetelről, a képzelt világ és a nyers realitás közötti bolyongásról, az elhallgatott és a kimondhatatlan minőségéről, a látszólagos őrület és a valóság viszonyáról beszél. A sajátos Frenák-mozgásrendszer és a jelnyelv elemeiből épülő koreográfia a lineáris és a spirális energia játékából építkezik. A látszólag hétköznapi helyzetek sora olykor konstruktív, olykor pedig dekonstruktív módon találkozik, és e találkozásból létrejövő új minőség vezet el a káoszból egy megélhető valósághoz.
Az M Studio gyergyószentmiklósi turnéjának létrejöttét az Administrația Fondului Cultural Național, a Bethlen Gábor Alap, az UNITER és a Communitas Alapítvány támogatja.
Az előadás 16 éven felülieknek ajánlott.

Gergye Krisztián Társulata – Gloria Benedikt (Budapest): KOKOSCHKA BABÁJA

A táncelőadás Afonso Cruz emblematikus regényétől kölcsönözi címét, de csak annyiban merít ihletet a szépirodalmi műből, amennyire az metaforaként megidézi Oskar Kokoschka Alma Mahlerről készített, életnagyságú bábujának extravagáns történetét.
A produkció élethű bábok segítségével, a kokoschkai gesztust sokszorosítva színpadára invitálja a 20. század három emblematikus alakját: a zeneszerző Mahlert, a festő Kokoschkát és femme fatale-múzsa Alma Mahlert. A táncba vitt bábok története egy olyan kor emlékét idézi fel, amelyben a kitalált világ még képes visszahatni a valóságra. A 20. század talán utolsó olyan pillanatára emlékezünk, amelyben a romantika, az expresszionizmus, a szerelem még érvényes fogalmak, és a múzsák még képesek a csókra.
Az előadás 12 éven felülieknek ajánlott.

Artus – Goda Gábor társulata (Budapest): RAJ

A raj egy olyan biológiai jelenség, amelyben a sok egyedből álló élő rendszerek (pl. a hangyák, méhek, madarak, halak) egyes tagjainak külön-külön öncélú viselkedése ellenére a rendszer egészében megjelenik egyfajta kollektív intelligens viselkedés. Az ilyen viselkedés számos olyan tulajdonságot eredményez, ami megszégyenítő és irigylésre méltó az emberiség számára: tolerancia, hibatűrés, önszervező képesség, együttműködés, öngyógyítás, gyors és effektív kommunikáció stb.

De hogyan működik a raj? Hogyan kommunikál és hogyan hoz döntéseket? Az egyedi döntések vagy az egyedek döntéseinek sokasága, összessége az, ami a raj közösségét irányítja, mozgatja? Felfogható-e a raj egy egységes lényként? És az egyes ember maga felfogható-e, mint mikroorganizmusok, sejtek, érzelmek és gondolatok sokaságából álló raj? – ezekkel a kérdésekkel foglalkozik az előadás.
Az előadás 6 éven felülieknek ajánlott.

Jegyek ára 15 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak és csoportkedvezménnyel (min. 10 fő) 10 lej. Bérlet ára a három előadásra: 30 lej felnőtteknek, 20 lej diákoknak.
Jegyek és bérletek válthatók munkanapokon 15.00 és 19.00 óra között, vagy előadások előtt fél órával a Figura Stúdió Színház előcsarnokában található jegypénztárban. Helyfoglalás és információk a 0752-227-011-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail címen. Online jegyvásárlási lehetőség a biletmaster.ro oldalon.