Táncszínházi előadás és Anyegin a Figuránál

Táncszínházi előadás és Anyegin a Figuránál

Március 3-án, péntek este 7 órától a Figuránál kerül műsorra a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat Flow című táncszínházi előadása. A társulat ismerős lehet a gyergyószentmiklósi nézőknek, már több produkciójuk is bemutatásra került a Figuránál, legutóbb a Dirty Dancing című előadásuk aratott nagy sikert.

A Flow cím az előadás mozgásvilágának atmoszférájára, energiaáramlására utal, ugyanakkor mozgatórugója az előadás konceptuális témájának. A Flow-élmény a szerelem állapotában is meghatározó, az érzésben való teljes elmerülés determinálja, és az elme ezen állapota a dependencia kiszolgáltatottságának mókuskerekében örlődik. Hogy mi a dependencia tárgya ebben az esetben, az vitatható: függünk egy másik személytől, az ösztön diktálta érzéstől vagy egyáltalán az ideától? A függőség által létrejövő viktimizáció milyen áldozathozatalra kényszerít? Ezen problematikát boncolgatja az előadás, egy szerelmi háromszög, szubtilis humorral ábrázolt viszonyrendszerén keresztül.

András Lóránt Társulat: FLOW

Előadók: Joó Renáta, Szabó Franciska, Kányádi György
Rendező-koreográfus: Bezsán Noémi

 

Március 4-én, szombat este 7 órától újra megtekinthető a Figura Anyegin című előadása. A Puskin klasszikusa nyomán készült produkciót Botond Nagy jegyzi rendezőként, akinek A Homokszörny című előadás után ez a második munkája a társulattal.

Mitől remekmű az Anyegin? Milyen ma is érvényesnek számító kérdéseket fogalmaz meg ez a csaknem kétszáz évvel ezelőtt született mű? Szerelem, boldogságkeresés? Elég ezekbe a kulcsszavakba kapaszkodnunk, miközben pontosan az elmagányosodással küzdünk?

Folyton várunk valamire, aminek talán csak a saját, öntörvényű valóságunkban van létjogosultsága. Néha annyira ragaszkodunk, hogy azt gondoljuk, az elengedés tulajdonképpen az élet utolsó lényeges momentuma. De ha megszabadulnánk ettől a rögeszmétől, talán határtalan ragyogásként bontakozna ki bennünk egy olyan végleges állapot, melyben azonos az élet és halál. A hétköznapi tapasztalaton túli ajándék pedig mozdulatlan tánc, ízen túli édesség, mely semmivel sem mérhető.

Az Anyegin erről a vágyról mesél és az elengedésnek azon mélységéről, melybe belezuhanni akár több életen keresztül is érdemes a szikrányi, de mindent felülmúló szépség miatt. Mert

Felhívjuk nézőink figyelmét, hogy a produkció erős fény- és hangeffekteket tartalmaz; az előadás 16 éven aluliaknak nem ajánlott!

Jegyek ára 15 lej. Az Anyegin című előadásra diákoknak, nyugdíjasoknak és csoportkedvezménnyel (min. 10 fő) 10 lej. Jegyek kaphatók munkanapokon 10:00 és 16:00 óra közt a Figura jegyirodájában, vagy előadás előtt a helyszínen. Telefonos helyfoglalás munkanapokon 10:00 és 16:00 óra közt a 0752-227-011-es telefonszámon; e-mail: org@figura.ro.

PUSKIN NYOMÁN: ANYEGIN

Rendező: Botond Nagy

Játsszák:

Szakács László, Faragó Zénó, Kádár L. Gellért, Szilágyi Míra, Máthé Annamária, Bartha Boróka, Dávid Péter, Boros Mária, Fodor Györgyi, Vajda Gyöngyvér

Díszlet-, jelmeztervező: Márton Erika
Koreográfus: George Pop
Dramaturgiai konzultáns: Tamás István
Light designer: Erőss László

 

Külön köszönet: Kónya Ütő Bence, Ferenczi Zoltán, Jakab Lóránt