TÁNCSZÍNHÁZI BEMUTATÓ, VENDÉG- ÉS GYEREKELŐADÁSOK ÁPRILISBAN Temesváron

TÁNCSZÍNHÁZI BEMUTATÓ, VENDÉG- ÉS GYEREKELŐADÁSOK ÁPRILISBAN Temesváron

Változékony időjárást és változatos színházi programokat ígér április. Legalábbis, ami a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház műsorát illeti. A márciusi Ég és Föld bemutató után újabb táncszínházi különlegességgel várjuk Önöket a hónap végén, ám előtte még kedvükre válogathatnak majd budapesti, gyulai, nagyváradi vendég- és gyerekelőadásaink, illetve a színház repertoárelőadásai közül.

Rögtön a hónap elején egy igazi britt humorú előadással a Fent a mélybennel (r.: Kedves Emőke) várjuk Önöket. A kortárs britt regényíró, Nick Hornby népszerű regénye nyomán készült előadás ott kezdődik, ahol a legtöbb dráma véget ér. A hős(ök) halála előtti utolsó pillanatban. A ma társadalmának enyhén karikarisztikus, de mélységesen emberi figurája a négy főszereplő, akiket egyetlen dolog köt össze: egy véletlen találkozás azon a szilveszter éjszakán, amelyről mindannyian úgy gondolták az utolsó lesz majd. Ha kíváncsiak milyen utat jár be négy ember az Öngyilkosok házának tetejétől a reményig, jöjjenek el a színház Stúdió termébe április 1-én este 19 órától.

Április 2-án a nagyváradi Liliput Társulat két előadással is a temesvári színház színpadán vendégszerepel. A Rumi László rendezte Kormos képpel mutogat című előadás Kormos István három verses népmeséjét mutatja be. Az előadás nem csak színes látványvilágával, de zenéjével is egyaránt a legkissebbek örömére szolgál majd. Pár órával később, szintén a nagyváradi társulat előadásában Regélő címmel rendhagyó irodalomórán vehetnék részt, ahol Weöres Sándor gyerekverseiből készült feldolgozásokat hallhatnak majd a társulat színészeinek tolmácsolásában.

A nagyváradiak előadásai után ismét egy Kedves Emőke előadásra várjuk az érdeklődőket, április 4-én, majd 13-án. Az Ó, azok a szép napok! a becketti abszurd irodalom kiemelkedő példája. Két ember története, múltja, jövője, jelene tárul elénk egyetlen képben, ahol már nincs idő, nincs fent és lent, csak lefelé van, szorítás, ragaszkodás és lassú enyészet. Bandi András Zsolt és Tokai Andrea főszereplésében olyan előadást láthatnak, ami egyszerre bájosan őszinte, csodálatosan abszurd, miközben a végletekig emberi.

Április 5-én egy kis dél-ázsiai különlegességre kerül sor. Délután 5 órától ősi, indiai zenével várjuk Önöket, majd a koncert szünetében az előadók jóvoltából indiai ételkülönlegességek kiállításán vehetnek részt  az érdeklődők.

A Liliput Társulat előadásai mellett saját produkcióval is várjuk a legkisebbeket, hiszen április 7. és 9. között több alkalommal is megtekinthetik majd a februárban bemutatott, Lázár Ervin meséje nyomán készült bábelőadást, A hétfejű tündért. Az Antal Attila rendezte produkció önmagunk és mások elfogadásáról, a mai társadalom felszínes elvárásairól és értékrendjéről igyekszik szólni, a mese és a bábok nyelvén.

Április 9-én este Leenane látszólag békés tájaira kalauzoljuk Önöket, hogy az Upor László rendezte Leenane szépe című előadáson keresztül megismerhessék Mag és Maureen, anya és lánya  különös kapcsolatát. A két nő egymáshoz és a külvilághoz fűződő viszonya érdekes megvilágításba helyezi a „csendes kis települések békés mindennapjait”.

Április 10-én mozgalmas napra számíthatnak a színház látogatói. Délután 6 és este 8 órától a Leenane szépe előadásból ismert Csoma Judit főszereplésében láthatnak előadást. A kortárs román író, Dan Lungu regénye alapján készült Egy komcsi nyanya vagyok! című előadás egy nyugdíjas fémipari szakmunkásnő élettörténetét meséli el sok humorral és (ön)iróniával. A történet vezérfonala a népszerű sztereotípia: „Az előző rendszerben jobb volt”.

Aznap este a színház Nagytermében is előadásra várjuk az érdeklődőket. A méltán sikeres Parasztopera, mely bemutatása óta nem csak a szakma de a nézők elismerését is kivívta magának, a Pintér Béla és Darvas Benedek szerzőpáros sikerdarabja. A Szikszai Rémusz rendezte előadás egy esküvő és egy műfaji házasság története. Hogyan találkozik egymással és hogyan tud együtt létezni a barokk opera és az erdélyi magyar népzene? Milyen jóvátehetetlen titkokat fedhet fel egyetlen félresikerült leánykérés, és ki is az a cowboy? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ azok, akik április 10-én este fél 9-től ellátogatnak a színház Nagytermébe.

És ha már a titkoknál tartunk, mi is lehetne titokzatosabb mint két bérgyilkos története? A Piszkos meló Gyulay Eszter rendezésében elsősorban egy barátság története, másodsorban pedig egy küldetésé, melyről csak egyikük térhet majd vissza.  Helyzetek és állások vannak, dönteni kell, még akkor is ha nem lehet. Még akkor is ha bárhogy döntenénk rosszul döntenénk. Ebben a paradoxális bűn és bűnhődés történetben Aszalos Gézát és Kocsárdi Leventét láthatják majd a színpadon április 15-én, kedden.

A húsvéti szünet után rögtön egy újabb vendégprodukcióra várjuk Önöket, a Gyulai Várszínház előadásában Füves könyvek – Az élet nagy kérdései címmel. A Weöres Sándor, Márai Sándor és Hamvas Béla írásaiból összeállított előadásra április 24-én kerül sor.

Füves könyvek után Gardénia. Négy nő, négy generáció és egy szelet közép-európai történelem Koltai M. Gábor rendezésében. A bemutatása óta több fesztivált is megjárt előadás lenyűgöző látványvilágával és meggyőző karakter-, valamit történetépítésével méltán egyike a színház sikerdarabjainak.  Az előadásra április 26-án kerül sor.

John Milton Elveszett Paradicsom című műve nyomán születtt Ég és Föld előadás bemutatójára márciusban került sor. A Döbrei Dénesn – Varga Heni páros rendezésében születt előadás elvont, metaforikus színpadi költészet, amelyben Évák, Ádámok, Angyalok, Sátánok és Istenek találkoznak önmagukkal, egymással, Miltonnal és mindezeken keresztül magával a nézővel is. A mindenki által jól ismert bibliai kiüzetéstörténet egy újszerű, már-már összművészeti, kísérleti jellegű feldolgozását április 27-én láthatják majd a színház Nagytermében.

A hónap végére, április 30-ra tartogattuk a színház legújabb bemutatóját. Baczó Tünde, a színház koreográfusa várja Önöket táncszínházi előadására, mely Shakespeare jól ismert monológjából a „Színház az egész világ és színész benne minden férfi és nő…”  inspirálódott egyetemes nő-történet. Szerepekről, elvárásokról, nőkről és a Nőről szóló előadás zenéjét Cári Tibor Uniter-díjas zeneszerző szerezte.