Táncszínházi bemutató Nagyváradon a magyar kultúra napján

Táncszínházi bemutató Nagyváradon a magyar kultúra napján

Petőfi Sándor halhatatlan művéből, a János vitéz című, világhírű epikus költeményből készülő előadással ünnepli a magyar kultúra napját a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese. A táncszínházi adaptációt Györfi Csaba rendezi, a bemutatóra pedig – a járványhelyzet alakulásának függvényében – a tervek szerint január 21-én kerül sor.

Az előadás a táncszínház jellegzetes elemeivel, népi és kortárstánc-elemek felhasználásával meséli újra Petőfi Sándor örökérvényű meséjét. Kukorica Jancsi, az egyszerű juhászfiú, kénytelen elhagyni szülőfaluját, és messzire szakad szerelmétől, Iluskától. Viszontagságos utazása során számtalan próbát áll ki, hogy kiérdemelje a János vitéz nevet, mígnem végül Tündérországba vezet útja, ahol hűségét, önfeláldozását bizonyítva, örökre elnyeri Iluska kezét.

Az előadás címszerepében Drima Mátét, a Nagyvárad Táncegyüttes fiatal táncosát láthatja a közönség, aki nemrég elnyerte az év legényes táncosa díjat. A 2020/2021-es, jubileumi évad alkalmából színre vitt nagyszínpadi produkcióban egyebek mellett a magyar népművészet olyan kiválóságai működnek közre, mint Farkas Ágnes és Farkas Tamás, a Népművészet Ifjú Mesterei díjjal kitüntetett koreográfusok, Tókos Attila koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistája, valamint ifj. Csoóri Sándor „Sündi” zeneszerző, a Buda Folk Band alapító tagja.

A János vitéz táncszínházi bemutatójára 2021. január 21-én kerül sor. A magyar kultúra napja alkalmából szervezett premierre jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában, illetve online, a www.biletmaster.ro weboldalon. A Szigligeti Színház ugyanakkor felhívja az érdeklődők figyelmét arra, hogy a járványhelyzet alakulása függvényében, a teátrum fenntartja a műsorváltoztatás jogát.

Szereposztás

Kukorica Jancsi (János vitéz)                 Drimba Máté

Iluska                                                  Szabó Mercédesz

Iluska mostohája (boszorkány)               Kerekes Dalma

Indulatos gazda (Jancsi mostohaapja)    Imre Béla

Huszárkapitány                                     Brugós Sándor Csaba

Francia király                                        Barabás Hunor

Francia király lánya                               Krupár Luca

Továbbá: Barkóczi Réka, Forgács-Popp Jácint, Kádár Orsolya, Kányádi György, Nagy Dominika, Rácz Lajos, Sefkovics Máté, Szőcs Anita

Rendező-koreográfus                Györfi Csaba

Jelmeztervező                          Cristina Breteanu

Díszlettervező                          Szőke Zsuzsi

Koreográfusok                          Farkas Tamás, Farkas Ágnes, Tókos Attila, Györfi Csaba

Koreográfus asszisztensek        Imre Béla, Szabó Mercédesz, Kerekes Dalma

Zeneszerző                              Csoóri Sándor „Sündi”, Buda Folk Band, Izabella Caussanel

Zene                                        Buda Folk Band, Ötödik Évszak

Az előadás időtartama: 90 perc