Táncjátékot mutatnak be a tizenhárom aradi vértanú emlékére Aradon

Táncjátékot mutatnak be a tizenhárom aradi vértanú emlékére Aradon

Táncjátékot mutatnak be pénteken Aradon az 1848-49-es szabadságharc tizenhárom honvédtiszt vértanújának emlékére.

Az előadás az Aradi Kamaraszínház, a békéscsabai Tabán Táncegyüttes és a szabadkai Juhász Zenekar koprodukciójaként jött létre. Az erdélyi színház szerdai közlése szerint a 13 című, élő zenével kísért táncjáték különös színházi élményt ígér a nézőknek.

Tapasztó Ernő, a produkció egyik rendezője az MTI-nek szerdán elmondta: ebben a témában nagyon kevés színpadi mű született és már korábban terveztek közös előadást a Farkas Tamás által vezetett békéscsabai táncegyüttessel. Hozzátette: egyértelmű témaként adódott az aradi tizenhármak sorsának feldolgozása, hiszen ez a téma aradiakként hozzájuk közel áll, az ötletet Farkas Tamás, az előadás másik rendezője is fenntartások nélkül elfogadta.

Rámutatott: ha valaki nem ismeri a magyar történelmet, akkor is megérti a történetet. A kiindulópontot a honvédtisztek halálra ítélése jelenti, az előadás a kivégzés előtti pillanatokat idézi fel. A tizenhárom vértanú mellett központi szerepet kap Haynau, akit Móricz Bence alakít. Arra a ma is aktuális problémára hívják fel a figyelmet – mondta Tapasztó Ernő -, hogy miként éli meg az egyén és a közösség a halál tragédiáját, hogyan tud egyetlen hatalommal bíró személy halálba táncoltatni másokat.

Az előadáshoz a zenét a szabadkai Juhász Zenekar biztosítja, a koreográfiát szintén Farkas Tamás jegyezte. Február elején már láthatta a produkciót a békéscsabai közönség. (MTI)