Tánc- és mozgásszínházi fesztivált szervez a Figura

Tánc- és mozgásszínházi fesztivált szervez a Figura

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház 2015. május 14-17. között ötödik alkalommal szervezi meg a dance.movement.theater elnevezésű tánc- és mozgásszínházi fesztivált. A hat előadást tartalmazó rendezvény célja a tánc, a mozgás és a színház közötti törékeny határvonal keresése. Az esemény a XI. Hargitai Megyenapok keretében valósul meg Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ támogatásával.

Az idei fesztivál meghívottai:

Gergye Krisztián Társulata (HU), a bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem táncelőadása (RO), Berger Gyula (HU) &  Roos van Berkel (NL), Közép-Európa Táncszínház (HU), Constantin Enache (RO).

Fontosabb információk:

Gergye Krisztián a magyar kortárs táncművészet kiemelkedő alakja, művészetére leginkább a képzőművészeti gondolkodásmód jellemző. Schiele, Bacon és Freud hommázsai a magyarországi táncszcéna jelentős előadásai voltak. A fesztiválra meghívott Aukciócímű produkció egy olyan, önmagában is érvényes, táncként és színházi jelenlétként is értelmezhető fizikai tevékenységet helyez a figyelem középpontjába, amelynek végső célja egy festészeti alkotás megvalósítása, ami élő képzőművészeti gesztussorként értelmezi a színpadi cselekményt. Az előadás 2014-ben elnyerte a VI. Monotánc Fesztivál fődíját, a Monodíjat.

Aukció

A bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem humANimal című táncelőadása Alina Iacov koreográfiája. Az élőzenés táncszínházi produkció, mely több fiatal alkotó bemutatkozása is, olyan örökérvényű kérdésekre keresi a választ, mint az elemi ösztönök mibenléte. A nagy sikernek örvendő előadás már több romániai fesztiválra is meghívást kapott.

HunANimal

Berger Gyula,a magyarországi Zéró Balett elnevezésű társulat megalapítója, több alkalommal is vendége volt már a fesztiválnak. A most bemutatásra kerülő

Your body – My landscape
Fotó: Révész Róbert

 című duó, Berger Gyula első  közös  koreográfiai együttműködése a holland Roos  van  Berkellel. Az előadás egy olyan elemi érzést helyez középpontba, mint a zaklatottság, mely akár hétköznapi találkozásokból is eredhet. Felveti és vizsgálja a kérdést, hogy milyen viselkedésformákat eredményezhet ez a mindenki által megtapasztalt érzelem.

• A Közép-Európa Táncszínház, Budapest legrégebbi táncszínháza, már több előadással is bemutatkozott Gyergyószentmiklóson. A fesztivál idei kiadásán a társulat két produkciója is megtekinthető. Kun Attila koreográfiája, a Horda című előadás vendégjátékként szerepelt a Figura tavalyi évadában, nagy sikere miatt visszahívást kapott az idei fesztiválra is. A produkció legfőbb különlegessége, hogy ez az egyetlen Lajkó Félixzenéjére készült egész estés táncelőadás.

Horda
Fotó: Dusa Gábor

A KET második előadása, a Vándornaplók című produkció két része – Mészáros Máté és Kun Attila alkotása – külföldi társulatoknál tapasztalatot szerzett koreográfusok vallomása útkeresésről, alkalmazkodásról, az otthonon kívüli létezésről. Kun Attila, a Közép-Európa Táncszínház művészeti vezetője, a világhírű londoni Rambert Dance Company, majd később a svájci Ballet Basel szólistája volt. Mészáros Máté jelenleg a világhírű belga fizikai színház, az Ultima Vez társulat tagja.

Constantin Enache, fiatal táncos-koreográfus, aki film-, színház- és táncszerepek után már számos bel- és külföldi díjat tudhat magáénak. A Forces című táncszínházi szólója például a floridai Nemzetközi Balettverseny (World Ballet Competition) legjobb koreográfiáért járó díját nyerte el. Munkásságának kiemelkedő részét képezi, hogy a butoh tánc romániai úttörőjének tartják, jelenleg ő az egyetlen román nemzetiségű táncos, aki a japán táncművészeti formát gyakorolja. A fesztivál közönsége a  Constantin Enache Sacred Maze című butoh-szólóját tekintheti meg.

A fesztivál előadásaira a jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lejbe kerül. Jegyek válthatók a Figura jegyirodájában munkanapokon 10.00 és 16.00 óra között, valamint előadások előtt egy órával a helyszínen.  Jegyfoglalás a 0752-227-751-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail címen.

A fesztivál részletes programja:

május 14., csütörtök, 18.00, stúdióterem

GERGYE KRISZTIÁN TÁRSULATA: AUKCIÓ (HU)

koreográfus, előadó: Gergye Krisztián

május 14., csütörtök, 19.30, nagyterem

UNATC „I.L. CARAGIALE”: humANimal (RO)

koreográfus: Alina Lazar Iacov

május 15., péntek, 19.00, nagyterem

BERGER GYULA (HU) & ROOS VAN BERKEL (NL): YOUR BODY – MY LANDSCAPE

koreográfus: Berger Gyula & Roos van Berkel

május 16., szombat, 19.00, nagyterem

KÖZÉP-EURÓPA TÁNCSZÍNHÁZ – NEMZETI TÁNCSZÍNHÁZ: HORDA (HU)

koreográfus: Kun Attila

május 17., vasárnap, 18.00, stúdióterem

CONSTANTIN ENACHE: SACRED MAZE – butoh szóló (RO)

koreográfus: Constantin Enache

május 17., vasárnap, 19.00, nagyterem

KÖZÉP-EURÓPA TÁNCSZÍNHÁZ: VÁNDORNAPLÓK (HU)

koreográfus: Kun Attila, Mészáros Máté