Tánc- és mozgásművészeti workshopot hirdet a Figura

Tánc- és mozgásművészeti workshopot hirdet a Figura

Június 19-24 között tánc- és mozgásművészeti workshopot hirdet a Figura. Színházi tapasztalattal rendelkezők jelentkezését várjuk június 17-ig a pr@figura.ro e-mail címen, vagy a 0752-227-751-es telefonszámon. A részvétel ingyenes, a helyek száma korlátozott!

A workshop az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

A hatnapos műhelymunka oktatói:

Horváth Adrienn (Közép-Európa Táncszínház, HU)

Mádi László (Közép-Európa Táncszínház, HU)

június 19-21. között (péntektől vasárnapig), a következő időpontokban: 10:00-11:15; 11:45-13:00; 14:00-16:00

 

Gergye Krisztián (HU)

– június 22-24. között (hétfőtől szerdáig), a következő időpontokban: 10.00­13.00, 16.00­19.00 (hétfőn és kedden); 10.00-13.00, 16.00 órától bekészülés, 18.00 órától bemutató performansz (szerdán)

HORVÁTH ADRIENN: KORTÁRS AKROBATIKA

Horváth Adrienn 2009 óta dolgozik a Közép-Európa Táncszínház művészeként. A showtánc- versenyek világából – ahol 2000 és 2006 között 8 világbajnoki címet nyert – a Győri Tánc-és Képzőművészeti Iskolába került, majd a Fejes Ádám vezette MU Terminál Kortárs Táncműhely tagjaként dolgozott. 2012 óta a Magyar Táncművészeti Főiskola táncos és próbavezető szak hallgatója.

Adrienn a showtánc-versenyek világában sokféle táncstílussal ismerkedett meg, többek között balettel, modern tánccal, hip-hoppal, később az akrobatika világába is belekóstolt. Órái során az akrobatikusabb showtánc elemek modern/kortárs technikákkal való ötvözetével találkozhatnak a résztvevők, ami által egészen új mozgásforma kipróbálására nyílhat lehetőség. A résztvevők saját határaikat feszegetve fejlődnek, ki-ki egyéni tempójában. Az óra az alapoktól épül fel, hogy pontosan milyen elemekből (gurulások, kézenállás, bukfenc), az mindig az adott csoporttól függ. Bemelegítés után az akrobatikus elemek gyakorlása következik, majd kombináció tanulással fejeződik be az óra. Ezt nyújtás, levezetés és relaxáció követi.

Ajánlott öltözet: hosszú nadrág.

MÁDI LÁSZLÓ: „AZ ÉN TÁNCOM”

Mádi László 2009-től a Közép-Európa Táncszínház táncművésze, a KET-Terminál egyik programvezető oktatója.

A miskolci művészeti szakközépiskola után a Budapest Kortárstánc Főiskolán folytatta tanulmányait, majd a MU Színház Terminál programjában szélesítette ismereteit.

A nyári tánckurzusok során oktatóként már kipróbált föld és talaj közeli módszereket építi be az óráiba a kontakt- és föld technikák alkalmazásával.

A résztvevők megtanulhatják, hogyan lehet a legkevesebb energiabefektetéssel földre kerülni és onnan fölállni; az alapvető csúszásokat, földet érést, vetődést.

Az óra a megismerkedés után bemelegítéssel indul, majd a különböző föld technikák alkalmazása és gyakorlása után összeáll egy kombináció.

Az órát nem feltétlenül az intenzív fizikai igénybevétel jellemzi, inkább erősen asszociatív jellegű, ahol a mozdulatsorok képzetek, víziók mentén alakulnak.

A közös munka zárásaként egy rövid koreográfia is elkészül.

Az órára ajánlott zokni és hosszú ruházat, amely nem hagy csupaszon bőrfelületet.

 

GERGYE KRISZTIÁN: A MÁSIK TEST

Gergye Krisztián a magyar kortárs táncművészet kiemelkedő alakja, művészetére leginkább a képzőművészeti gondolkodásmód jellemző.

Gergye Krisztián a tradicionális jávai tánc technikai és filozófiai hagyományainak és a “civilizált” európai létforma ellentmondásainak tapasztalatából szerzett ismereteket a színpadi létezés lehetőségeiről. A workshop nem technikát tanít, és válaszokat sem nyújt. Az éppen akkor megjelenő emberek összességének képességeiből merítve kérdéseket tesz fel a világról, és benne önmagunkról. Minden, ami szóba kerül, a testen keresztül ismerődik meg, legyen az zene, vagy vers, vagy bármilyen szellemi “termék”. Ahogy Pilinszky mondja: “Van, aki inkább a szívével, van, aki inkább az értelmével ír, én valamiképpen a testemmel… Amit írok, a fizikumommal ellenőrzöm.” Az “írás” szót nyugodtan be lehetne cserélni a tánccal, ennyire egyszerű. A három napos workshop naponta 2×2 vagy 2×3 h időtartamban zajlik, és az utolsó napon egy nyilvános “bemutató”, egy performansz keretében szűrjük le tapasztalatainkat, amit bárki megtekinthet, aki érdeklődést tanusít.