Találkozás terepe – Két online szemináriummal zárul a novemberi programsorozat

Találkozás terepe – Két online szemináriummal zárul a novemberi programsorozat

Ebben a hónapban még két ingyenesen követhető online szemináriummal várja az érdeklődőket a kolozsvári Shoshin Színházi Egyesület Találkozás terepe (Terrain of Meeting) nevet viselő projektje: november 26-án, pénteken a nemzetközileg elismert lengyel Węgajty Színház (Teatr Węgajty) falvakban és kisebb közösségekben kifejtett tevékenységét mutatják be Erdmute és Wacław Sobaszek alapítótagok, valamint Joanna Kocemba-Żebrowska, a Lengyel Tudományos Akadémia Művészeti Intézetének munkatársa. A folytatásban november 27-én, szombaton Barbara Prądzyńska, az Art Junction Alapítvány tagjának elmaradt előadására kerül sor, amelyben romákkal és bevándorlókkal végzett munkájáról beszél.

A Találkozás terepe projekt online programsorozatának következő mozzanata A Węgajty Színház és közösségekben végzett tevékenysége nevet viselő online szeminárium, amely során Erdmute és Wacław Sobaszek alapítótagokkal Joanna Kocemba-Żebrowska, a Lengyel Tudományos Akadémia Művészeti Intézetének munkatársa, a Węgajty Színházzal kapcsolatos kutatásokat végző tudományos csoport tagja beszélget. Az eseményt november 26-án, pénteken 18.30-tól a Találkozás terepe és a Shoshin Színházi Egyesület Facebook-oldalán, valamint a webinár Facebook-eseményénél közzétett Zoom-linken ingyenesen követhetik az érdeklődők lengyel nyelven, román szinkrontolmácsolással.

Az 1986-ban Erdmute és Wacław Sobaszek német-lengyel házaspár által alapított Węgajty Színház a hagyományos értelemben vett színházi munka mellett a Másik Színházi Iskolában (Other Theatre School) is tevékenykedik, a társulat tagjai előadásokat hoznak létre a közeli Jonkowo falu szociális központjának lakóival, művészeti és szociális programokat szerveznek a vidéki közösségek számára Warmia régióban (gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt), valamint rendszeresen megvalósítják a Színházfalu (Theatre Village) nemzetközi fesztivált is. Ezen felül a társulat munkája kiterjed azoknak a művészeknek és kulturális animátoroknak az integrációját célzó tevékenységekre is, akik Lengyelországban és más államokban a társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett csoportokkal végzett művészeti, szociális munkában vesznek részt.

A Węgajty Színház minden tevékenységét az adott közösséggel való együttműködés formálja, ennek értelmében különböző csoportokban különböző eszközökkel és módszerekkel dolgoznak, valamint a kitűzött részcélokat is a körülményekhez, a környezethez és a résztvevőkhöz igazítják, a társulat végső, általános értelemben vett célja azonban minden projektben ugyanaz: közösségépítés a színház által.

A novemberi eseménysorozat zárásaként Barbara Prądzyńska, az Art Junction Alapítvány tagja tart online előadást Szociális színház – tevékenységek a roma közösség részvételével címmel. Barbara Prądzyńska színművész, rendező, színházpedagógus és kulturális animátor, akinek munkája és projektjei aktívan érintenek társadalmi és szociális kérdéseket, az évek során többek között Lengyelországban, Mexikóban, Palesztinában, valamint Európa és a világ számos más pontján is dolgozott marginalizált csoportokkal. A szeminárium során kirekesztés által veszélyeztetett csoportokkal folytatott kulturális animátori és szociális színházi tevékenységeket mutat be, amelyeket romák, romániai bevándorlók, valamint lengyel állampolgárok bevonásával valósított meg. Az eseményt november 27-én, szombaton 18.30-tól szintén ingyenesen követhetik az érdeklődők a Találkozás terepe és a Shoshin Színházi Egyesület Facebook-oldalán, valamint a webinár

Facebook-eseményénél közzétett Zoom-linken, lengyel nyelven, román szinkrontolmácsolással.

A Találkozás terepe online programsorozata itt még nem ér véget: a projekt zárásaként decemberben ismét Kolozsvárra érkezik Zbigniew Olkiewicz és Jaroslaw Siejkowski, hogy elkészítsék a nyáron bemutatott utcai etűdök stúdióváltozatát, új résztvevőkkel bővítve az akkori csapatot. Az így elkészült előadást december 30-án szintén online és ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők a projekt online felületein.

A Találkozás terepét a kolozsvári Shoshin Színházi Egyesület a lengyel Art Junction Alapítvánnyal közösen valósítja meg a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága (AFCN), az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI), valamint az Independent 2017-2022 nevet viselő program támogatásával, utóbbi az Adam Mickiewicz Intézet Kulturális hidak (Cultural bridges) elnevezésű finanszírozási tervének része. A Találkozás terepe a Bukaresti Lengyel Intézettel, a BBTE Színház és Film Karral, valamint kolozsvári független színházakkal és civil szervezetekkel (Made in Pata Rât Egyesület, Váróterem Projekt, Magic Puppet) együttműködve valósul meg. A projekt nem képviseli szükségszerűen az AFCN álláspontját. Az AFCN nem vállal felelősséget a projekt tartalmáért vagy a projekt eredményeinek hasznosításáért. A fentiekért teljes egészében a támogatás kedvezményezettje vállal felelősséget.