Találkozás terepe – a lengyel Mozgás Akadémia bemutatásával folytatódik a projekt

Találkozás terepe – a lengyel Mozgás Akadémia bemutatásával folytatódik a projekt

Ingyenes online szeminárium és filmvetítés is várja az érdeklődőket

A kolozsvári Shoshin Színházi Egyesület Találkozás terepe (Terrain of Meeting) nevet viselő projektje Zbigniew Olkiewicz, a lengyel Akademia Ruchu (Mozgás Akadémia) egyik alapító tagjának november 20-i, szombati online szemináriumával folytatódik, ahol a színházi csoportosuláson belül kifejtett tevékenységéről beszél, előadását pedig Andrzej Sapija 2006-os dokumentumfilmje követi az 1973-ban alapított legendás társulatról. Az alkotást választható magyar, illetve román felirattal ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők a kezdési időponttól számított 24 órán át.

A projekt az eredeti tervek szerint Agata Siwiak és Jaroslaw Siejkowski november 12-i webinárját követően Barbara Prądzyńska, az Art Junction Alapítvány tagjának online szemináriumával folytatódott volna november 19-én, amelyen az előadó roma fiatalokkal, valamint bevándorlókkal és menedékkérőkkel végzett munkáját mutatta volna be. Ennek a webinárnak az időpontja sem vész el, csak (betegség miatt) kissé átalakul, így november 27-én, szombaton 18.30-tól kerül rá sor.

A projekt folytatásaként tehát november 20-án, szombat este 18.30-tól Zbigniew Olkiewicz előadó- és vizuális művész tart online szemináriumot, amelyet a Találkozás terepe és a Shoshin Színházi Egyesület Facebook-oldalán, valamint a webinár Facebook-eseményénél közzétett Zoom-linken ingyenesen követhetnek az érdeklődők lengyel nyelven, román szinkrontolmácsolással.

Zbigniew Olkiewicz a legendás Akademia Ruchu (Mozgás Akadémia) – a lengyel független színház egyik legérdekesebb csoportosulása – által megvalósított előadások és projektek többségének társalkotója, aki a kezdetektől részt vesz a társulat tevékenységében, többek között európai, ázsiai és amerikai projektekben és fesztiválokon. Aktívan közreműködik nemzetközi színházi projektek, művészeti műhelyfoglalkozások és előadások előkészítésében, valamint megvalósításában világszerte. A színház, a képző- és előadóművészet, valamint az interaktív installációk határán tevékenykedik.

Spiritual Feasts

Legutóbbi munkái: 2016-ban dolgozott a Manole mester (Master Manole) című román legenda előadásán, tagja volt a Once című produkció csapatának és az Akadémia tagjaival közösen létrehoztak egy előadást a társulat alapítója és művészeti vezetője, Wojciech Krukowski emlékére; 2017-ben részt vett a nemzetközi Peep Box projektben, közreműködött a madridi La Nave de Cambaleo Színház fennállásának 25. évfordulója alkalmából készített előadás megvalósításában, valamint különféle műhelymunkákat vezetett a szintén madridi Escuela Internacional del Gesto drámaiskolában; 2019-ben rendezője volt az A Step Away From Them című Lengyelországban és Spanyolországban is bemutatott előadásnak.

Zbigniew Olkiewicz előadását a társulat tevékenységéről az Andrzej Sapija által rendezett 2006-os dokumentumfilm követi, amelyet 19.30-tól kezdődően 24 órán át tekinthetnek meg az érdeklődők a Találkozás terepe Facebook-oldalán, választható magyar, illetve román felirattal. A Mozgás Akadémia (Academy of Movement) című alkotás a lengyelországi Nemzeti Filmarchívum Audiovizuális Intézetének (FINA) forrásaiból származik, forgatókönyvét pedig a társulat alapítója, a 2014-ben elhunyt Wojciech Krukowski írta. A film számos különleges és egyedi dokumentumot használ fel, a végeredmény pedig rendkívüli módon tanúskodik alkotóinak eredetiségéről és társadalmi érzékenységéről.

Az Akademia Ruchu társulatot 1973-ban hozták létre Varsóban, Lengyelország egyik legeredetibb kísérleti csoportosulásaként tartják számon, „nyelvezete” pedig még mai szemmel nézve is friss és hatásos. 2014-ben bekövetkezett haláláig Wojciech Krukowski volt a csoport vezetője, akivel a kezdetektől együtt dolgozott a szeminárium előadója, Zbigniew Olkiewicz mellett Janusz Bałdyga, Jolanta Krukowska, Jarosław Żwirblis, Cezary Marczak, Jan Pieniążek és Krzysztof Żwirblis.

Az Akademia Ruchu az egyik első lengyelországi csoport, amely az utcára vonult és urbanizált városi környezetben hozott létre előadásokat hétköznapi tevékenységeket és jeleneteket alapul véve, bevonva a járókelőket. „A banális tevékenységek és banális helyzetek banális jeleinek mindig van egyfajta furcsasága: képes a hétköznapit rendkívülivé változtatni. Az Akademia Ruchu megmozdulásai arra késztetik a nézőket, a résztvevőket és a járókelőket, hogy váratlanul olyan új szemszögből tekintsenek mindennapi életük elemeire, mintha még soha nem látták volna őket” – írta korábban a társulat tevékenységéről Konstanty Puzyna lengyel színikritikus.

Az Akadémia előadásainak alapja a kezdetektől a mozgás volt, mégpedig olyan mozgás, amely szakított a klasszikus pantomimmel vagy a konvencionális színpadi gesztusokkal. A társulat tevékenységében a lényeg a mozgás dramaturgiája és az úgynevezett hétköznapi testbeszéd poétikájának megteremtése lett, amelyben a színészek fizikai cselekvései az előadás ritmus és tér által létrehozott szerkezetének vannak alárendelve. Ebben az értelemben pedig a produkciókban nincs helye véletlenszerű gesztusoknak: minden egyetlen világos és egyszerű üzenetre, egyfajta plakátmetaforára épül. A csoport előadásaira jellemző az irodalmi párbeszédekről és cselekményekről való lemondás, valamint a hagyományos, sajátos jellemzőkkel és egyéni vonásokkal rendelkező szereplők hiánya. Helyette zenei töredékek, hangok, kiemelt mondatok vagy szavak és személytelen karakterek kerülnek a mondanivaló középpontjába.

Az előadások mellett a társulat tagjai happening-szerű akciókat is szerveznek, színházi tematikájú műhelyfoglalkozásokat tartanak, az Akadémia pedig interdiszciplináris művészeti központként is funkcionál.

A novemberi program zárásaként 26-án a nemzetközileg elismert Teatr Węgajty társulat tagjai mutatják be a 90-es évek eleje óta falvakban és kisebb közösségekben kifejtett tevékenységüket, 27-én pedig Barbara Prądzyńska elmaradt webinárjára kerül sor. Részletek a projekt további eseményeiről hamarosan a Találkozás terepe Facebook-oldalán.

A Találkozás terepe projektet a kolozsvári Shoshin Színházi Egyesület a lengyel Art Junction Alapítvánnyal közösen valósítja meg a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága (AFCN), az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI), valamint az Independent 2017-2022 nevet viselő program támogatásával, utóbbi az Adam Mickiewicz Intézet Kulturális hidak (Cultural bridges) elnevezésű finanszírozási tervének része. A Találkozás terepe a Bukaresti Lengyel Intézettel, a BBTE Színház és Film Karral, valamint kolozsvári független színházakkal és civil szervezetekkel (Made in Pata Rât Egyesület, Váróterem Projekt, Magic Puppet) együttműködve valósul meg. A projekt nem képviseli szükségszerűen az AFCN álláspontját. Az AFCN nem vállal felelősséget a projekt tartalmáért vagy a projekt eredményeinek hasznosításáért. A fentiekért teljes egészében a támogatás kedvezményezettje vállal felelősséget.