Találkozás – Eszenyi Enikő rendezése Kolozsváron

Találkozás – Eszenyi Enikő rendezése Kolozsváron

Májusban a két színház közti éves előadáscsere keretében Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatójának Találkozás című rendezését is bemutatják Kolozsváron.  Az előadásra május 30-án, szerdán este 8 órától kerül sor a kolozsvári színház nagytermében. Jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.

A Találkozás katartikus, múlttal szembesítő műalkotás, egy fiatalember és egy asszony szenvedéstörténete, amelyben a két főszereplő az emberi lélek legmélyebb rétegeibe ás le. A két főszereplő találkozásának célja azonban nemcsak a múlt önkínzó felidézése, a tragédia újraélése, hanem a feloldozás és a megbékélés gesztusa is. Az előadás főszerepeit Börcsök Enikő és Király Dániel játssza. Zeneszerző: Vidovszky László. A díszlet Antal Csaba, a jelmezek Bianca Imelda Jeremias munkái, dramaturg: Perczel Enikő.

Nádas Péter a Találkozás című drámáját 1979-ben írta, ősbemutatója 1985-ben volt a Pesti Színházban. Nádas hangja és írói stílusa utánozhatatlan, egyedülálló a magyar drámairodalomban.

Eszenyi Enikő 1991-ben kezdett rendezni. Első bemutatójára a Budapesti Kamaraszínházban került sor, ahol Büchner Leonce és Lénáját állította színpadra, mely hét díjat nyert az 1991-es Országos Színházi Találkozón – köztük a legjobb rendezésért járó elismerést is. Külföldi munkái mellett rendszeresen rendez Budapesten a Vígszínházban, illetve a Pesti Színházban. A klasszikus drámairodalom remekművei mellett kortárs drámákat és zenés műveket egyaránt rendez. Munkásságát nemcsak szakmai díjakkal és elismerésekkel, de több állami kitüntetéssel jutalmazták.