Táborral zárult a Caritas és az Osonó Színházműhely  szociális- oktatási projektje

Táborral zárult a Caritas és az Osonó Színházműhely szociális- oktatási projektje

2019-ben indult a Gyulafehérvári Caritasnak az Iránytű a munka világába elnevezésű projektje, amely keretén belül hátrányos helyzetű fiatalok mentorálása zajlik. Az EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment, valamint a Renovabis által támogatott négy éves program a korai iskolaelhagyás csökkentését, a munkanélküli fiataloknak a munkapiacon való elhelyezkedését és a külföldre való elvándorlás visszaszorítását célozza meg Maros és Hargita megye településein.

A projekt második pillérének célja a szakképző intézményekkel, szakiskolákkal, szaklíceumokkal való együttműködés és kapcsolatépítés, emellett a tanárok támogatása a pedagógiai eszközeik megerősítésében a hátrányos helyzetű diákok integrációjának céljából, az iskolai sokféleség támogatása és a diákok pályaorientációs készségeinek fejlesztése volt.

A projekt a Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkező Osonó Színházműhelyt, mint nagy tapasztalattal rendelkező partnert kérte fel a szakmai programok lebonyolítására. Az elmúlt időszakban, a társulat két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár színházi nevelési, valamint önismereti, személyiségfejlesztő, kommunikációs, kompetenciaerősítő és csapatkovácsoló műhelyfoglalkozásokat tartott az székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola és az Eötvös József Szakközépiskola, a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceum, a ditrói Puskás Tivadar Szakközépiskola és a marosvásárhelyi Avram Iancu Szakközépiskola diákjai számára.

Ez a munkafázis zárult április 19-22. között a Szovátán megszervezett táborral, amelybe 23 fiatallal dolgozott együtt az Osonó. A képzés és a műhelyfoglalkozások helyzetet teremtettek arra, hogy a fiatalok válaszokat és főként eszközöket találjanak az élet kihívásaira, illetve impulzust kapjanak egy tudatosabb életvezetés felé. Az intenzív, elmélyült munka hatásosnak bizonyult és ezt a fiatalok alábbi visszajelzései is megerősítik:

„Nagyon sokat segített ez a tábor abban, hogy rendet rakjak magamban!” (Botond)

„A foglalkozásoknak köszönhetően rájöttem arra, hogy mit és hogyan kell megváltoztassak az életemben.” (Katalin)

„Nagyon tetszettek a foglalkozások és köszönöm, hogy megnyitottatok bennem egy új utat!” (Nándor)

„Nekem nagyon jól telt, köszönöm hogy már lassan két éve a csapat tagja lehetek, amiben sokféleségemet ismerhettem meg. Csodálatos élmény volt számomra az Osonóval kapcsolatos foglalkozás minden perce.” (Boglárka)

A projekt partnerei Bulgáriából az Arete Youth Foundation, Trust for Social Achievement, Magyarországról az Autonómia Alapítvány, Spanyolországból a Fundación Segretariado Gitano és Romániából a Gyulafehárvári Caritas.