Születésnap a Tomcsa Sándor Színházban

Születésnap a Tomcsa Sándor Színházban

Fennállásának 16. évfordulóját ünnepelte november 6-án, csütörtökön este a Tomcsa Sándor Színház.

Az eseményre a Szebb az élet halál után című, Mihai Măniuţiu rendezte előadást követően került sor.

Az előző évek hagyományát követve az esten megjutalmazták azokat a pedagógusokat, akik ebben az évadban a legtöbb gyerek-, és diákbérletes nézőt toborozták. A székelyudvarhelyi és a vidéki iskolákból az idei évadban a gyerMek nézőink száma meghaladja a 3000-et, diákbérletes nézőink száma a 850-et. A pedagógusok ajándékkönyvet és virágot kaptak köszönetképpen önkéntesen vállalt és lelkiismeretes munkájukért.

Az esten a hűséges nézőkről sem feledkeztek meg. Az 1033 felnőttbérletes között értékes ajándékutalványokat sorsoltak ki.

A lajosmizsei Liza Aqua & Hotel Conference Fehér Akác Csárda által felajánlott 2 darab két személyre szóló wellness-hétvégét Ferencz Károly, Méhes György bérletes és Bibó Györgyi, Haáz Rezső bérletes néző nyerte. Kedvezett a szerencse a Kovács György bérletes Szisze Lászlónak is, aki az egri Hotel Szent István*** ajándékutalványát nyerte.

A székelyudvarhelyi Gizi Fogadó és Csárda két, 100 lej értékű gyertyafényes vacsorát ajánlott fel – ezt Fortuna asszony Nagy János, Méhes György bérletes és Nagy Imecs – Zsuzsanna, Haáz Rezső bérletes nézőknek „ítélte” oda.

A születésnapon Demeter Kata dramaturg kihirdette: lezárult a 2014 januárjában kiírt, a nagyváradi Szigligeti Színház, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara és a Tomcsa Sándor Színház közös, dráMÁzat II. pályázata.  A Debüt, dráMAíró és dramAutor kategóriákat három különböző zsűri osztályozta. A drámaíró verseny második kiadását is nagy érdeklődés övezte, összesen 152 pályamű érkezett be, többségében Magyarország és Románia területéről, de érkeztek pályázatok Ukrajnából, Szlovákiából és Nagy-Britanniából is. Október végén lezárult az elbírálás folyamata. A Debüt kategória drámái közül a zsűri döntése alapján Szíjártó Tímea-Aletta: Az eset című műve került ki győztesként, a dráMAíró kategóriában Szmodis Jenő: Ultimátum című drámája, a draMAutor kategóriában pedig Laurenţiu Budău: Apocalipsa vine de pe facebook című műve bizonyult a legjobbnak.

16  ÉV- SZÁMOKBAN

Az elmúlt 16 évben 38 színész volt hosszabb-rövidebb ideig a társulat tagja, összesen 48 vendégszínész, közel 300 művészeti munkatárs (zeneszerzők, díszlet- és jelmeztervezők, dramaturgok, koreográfusok, táncosok, statiszták) és 41 rendező járult hozzá a 102 saját előadás sikeréhez. Az elmúlt évadokban kb. 40 vendégtársulat produkcióját, mindent egybevetve több mint 1600 színházi előadást tapsolhatott meg az udvarhelyi közönség.