Szombaton Szent László király lép a Puck Bábszínház színpadára

Szombaton Szent László király lép a Puck Bábszínház színpadára

Szombaton, június 23-án 11:00 órától a Sziklahitű Szent László című előadással várnak kicsiket, nagyokat a Puck Bábszínházba.

Szent László történelmi alakja és a hozzá fűződő legendák inspirálták Szentirmai László rendezőt a jelenleg Romániában egyedülálló bábtechnikára épített koncepció létrehozásában. Az előadás főszereplője Szent László, aki a lövész katonák védőszentje. A viharos történelmi időkben kiemelkedő, erős kezű uralkodóra volt szükség, és Szent László személye nem csak a belső-külső viszályokat kezelte, hanem törvényei által tisztességre és becsületre is nevelte a népet.

Az előadást Szentirmai László írta, tervezte és rendezte. Koncepciója ötvözi a kódexek képi világát, a tanítási vágyat és a papírszínház iránti szeretetet. A rendező meglátása szerint Szent Lászlót az egyetlen olyan király a magyar történelemben, aki úgy tudott rendet tenni az országban, hogy közben mindvégig becsületes maradt.

 „Az ideáimat pedagógus tanítványaimon, a nézőközönségen keresztül éltetem tovább. A gyerekekkel időben és sokat kell foglalkozni, sőt foglalkoztatni kell őket – s mint tárgyalkotó lényeknek –, komplex lehetőséget kell biztosítani számukra. Ezek egyike a „bábszínházasdi”, ahol az ő közreműködésükkel, az ő kézi munkájukból születik a „világ”. Aki így indul az életbe, az kreatívabbá lesz, megismeri a nyelv titkait, a muzsikát, az alkotás, a teremtés erejét, a működésben egybeforró közösség és a tehetséges egyén fontosságát. Nem lesz gond, hogy ki varrja meg Desdemona ingét, ha ilyesmi nem kapható a sarki Csiang-Hai üzletben…” Szentirmai László