Színházpedagógia foglalkozással egybekötött szociális projekt az Osonónál

Színházpedagógia foglalkozással egybekötött szociális projekt az Osonónál

A Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa partnerségével létrejött rendhagyó kulturális- szociális projekt lényege, hogy a társadalmi rétegek széles spektrumát szólítsa meg a társulat az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadással, illetve az ahhoz kapcsolódó színházpedagógiai foglalkozással. Október 14-17. között 10 alkalommal játssza az Osonó az előadást, olyan társadalmi csoportoknak is, akik egyáltalán nem járnak színházba.

A Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa által meghirdetett Játék éve és a sepsiszentgyörgyi független színházműhely közös eseménysorozatán a fiatal, középiskolás korosztály mellett orvosok, tanárok, gyári munkások, a Tega köztisztasági vállalat alkalmazottai, falusi mezőgazdaságban dolgozók, állami hivatalok irodai alkalmazottai, valamint a Zathureczky Berta Idősek Otthonának lakói vesznek részt.

A Fazakas Misi által rendezett dokumentarista előadást követve, Részben én is tükrözöm… címmel Prezsmer Boglárka vezetésével kerül sor a nézőkkel közösen történő „társasjátékra”, amely mottóját Mezei Éva drámapedagógus egyik gondolata adta: „A közönség nem pusztán megfigyelő, de adott esetben partner, akit arra biztatnak, hogy közbeszóljon, kérdezzen, magyarázzon, véleményezzen, és együtt játsszon.”

Fotó: Vargyasi Levente

A cél, a nézői élménynek résztvevői színházi élménnyé történő mélyítése. Az egy térben, egy közösséget alkotva, színházi nevelési eszközöket használva közelítünk a látott előadás által felkínált témákhoz. Az interaktív órában olyan résztvevői módokat kínálunk nézőinknek, melyek a téma és a színházi forma befogadását, megértését érzékenyítik, a személyesség és az átfogóbb értelmezés szolgálatában pedig közös gondolkodásra ösztönöznek.

Színpadtól függetlenül, mindannyian felmutatjuk, feltárjuk vagy tükrözzük azt, ami foglalkoztat. A színházpedagógiai foglalkozás során, a látott élmények személyesebbé tételével olyan érzékeny témákat járunk körbe, melyek az örök gyermek tiszta kérdéseit vizsgálják: meddig tart a törődés, a szeretet, mit tehetünk a magunkra maradottság feloldásáért, vagy azért, hogy hittel éljük tovább életünket.