Színházon kívüli programok a Figuránál

Színházon kívüli programok a Figuránál

Két egész éves projekttel készül a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház. Az egyik kampány a Színész házon kívül nevet viseli, és célja, hogy közelebb hozza a nézőket a színészekhez, megismertesse a városlakókkal a színház előadóit. A másik egész évre szóló kezdeményezés a Megleplek egy színházjeggyel! nevű szabadjegy-akció, amivel a társulat azokat az embereket szeretné megszólítani, akik nem tudják előtérbe helyezni a színházba járást, mint szabadidős tevékenységet.

Minden hónapban egy színészre fókuszál a gyergyói Figura, így jött létre a Színész házon kívül nevű projekt. Az egész éves kampány több programpontból áll össze, igyekezve, hogy a kicsiktől az idősekig, mindenféle korosztály megtalálja a neki tetsző tevékenységet. Minden hónapban megtekinthető a színház előterében az adott hónap színészéről készült „színészfal”, ami üzenőfal is egyben; emellett minden színész „házigazdája” lesz valamilyen foglalkozásnak, programnak. Nem titkolt szándéka a projektnek az sem, hogy az előadások mellett más típusú eseményeket is szervezzen a színház a városlakók részére. A Színész házon kívül név ott nyer értelmet igazán, amikor az előadók meglepetésszerűen belecsöppennek egy tőlük teljesen vagy részben távol álló civil szakmába. A helytállás dokumentálva lesz, amit majd a közönség is megtekinthet; kiderül milyen lenne a színész más területen.

Az évad folyamán februárban Bartha Borókát, márciusban Kolozsi Borsos Gábort, áprilisban Máthé Annamáriát, májusban Moșu Norbert-Lászlót, júniusban pedig Fodor Alain Leonardot ismerhetik meg közelebbről az érdeklődők.

Február 14-én, a szerelmesek napján a Persze című előadás után FiguRandival várják az érdeklődőket. A villámrandi-szerű eseményen a közönség elbeszélgethet a színészekkel 2 perces párváltásokkal. A szokatlan program a Színész házon kívül egyfajta bemelegítője, biztosítva a közvetlen kapcsolatteremtés lehetőségét.

A második egész éves kampány, a decemberi nagy sikerű kezdeményezés folytatása, a Megleplek egy színházjeggyel! című szabadjegy-akció. A projekt egyrészt azokat az embereket szólítja meg, akiknek nem áll módjukban a szórakozás ezen formáját megengedni maguknak. Másrészt azon nézőket bátorítja a színház, akik szívesen felajánlanának egy kellemes színházi estét másoknak. Az akcióban partnerek hozzájárulásával kerülnek a szabad bejutást biztosító jegyek a kedvezményezettekhez; a gyergyószentmiklósi Caritas, illetve az Őszi Rózsák Idősek Klubja segítenek a jegyek kiosztásában. A jegyek ára egységesen 15 lejbe kerül, és megvásárolhatóak a jegypénztárban; ezt követően a felajánlók feltehetik az előtérben található jegyfára, ahonnan bárki elveheti a neki tetsző előadásra szólót.

A társulat arra buzdítja a városlakókat, hogy bátran jelentkezzenek a programokra, illetve szívesen fogadják az új ötleteket, ajánlatokat bármelyik kezdeményezésre!