Színházigazgatók találkozója az IFESZT-en

Színházigazgatók találkozója az IFESZT-en

A Szatmárnémetiben megrendezett 8. Interetnikai Színházi Fesztivál második napján, a frissen felújított Északi Színház épületében találkoztak az erdélyi magyar kőszínházak igazgatói.

Az intézményvezetők a romániai magyar színházakat érintő fesztiválok kérdéséről egyeztettek, és elhatározták, hogy a jövőben szorosabbra fűzik az egymással folytatott kommunikációt és együttműködést. A találkozón a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatát Keresztes Attila művészeti igazgató, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházat Bocsárdi László igazgató, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházat Balázs Attila igazgató, az Aradi Kamaraszínházat Tapasztó Ernő igazgató, a nagyváradi Szigligeti Színházat Czvikker Katalin igazgató, a csíkszeredai Csíki Játékszínt Parászka Miklós igazgató megbízásából Budaházi Attila dramaturg képviselte. A zártkörű beszélgetés házigazdája Bessenyei Gedő István a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művészeti igazgatója és Stier Péter a Szatmárnémeti Északi Színház adminisztratív igazgatója volt.

Az igazgatók kézjegyükkel ellátott szándéknyilatkozatban rögzítették, hogy támogatják a szatmárnémeti Harag György Társulat azon felterjesztését, amelyben a magyar állam legmagasabb kulturális kitüntetésére, a Kossuth-díjra jelöli Csíky András színművészt, a szatmári társulat alapítótagját.