Színházi világnap a Tamási Áron Színházban

Színházi világnap a Tamási Áron Színházban

1962 óta ünnepeljük a színházi világnapot, 1978 óta pedig a Nemzetközi Színházi Intézet minden évben felkér egy jelentős színházi alkotót, hogy megfogalmazza gondolatait a színházművészetről, amelyet március 27-én világszerte minden színházban közvetítenek. A színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színház és a kultúra fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt.

Az idei világnapon egy kubai rendező, Carlos Celdrán tolmácsolja a színház fontosságát. Celdrán az Argos Teatro társulat alapítója, amelynek feltett szándéka, hogy Brecht, Beckett, Ibsen és Strindberg művein keresztül új, nyugat-európai nézőpontokat emeljen be a latin-amerikai színházkultúrába. Az Argos Teatro hitvallásában a kultúrák fúziójára és egymásmellettiségére épít.

A Világnap alkalmából március 27-én, szerdán a társulat két színésze, Korodi Janka és Kónya Ütő Bence diákoknak szervezett színháztúrát tart. A Tamási Áron Színház, az M Studio Mozgásszínház és a Cimborák Bábszínház idén három előadással ünnepel. Március 27-én 11 órától A halhatatlanságra vágyó királyfi című népmese alapján készült bábjátékra, 13 órától a Danse Noir mozgásszínházi produkcióra, illetve este 19 órától a Liliom című előadásra várjuk a közönséget. Jegyek válthatók a Központi Jegyirodában, illetve a www.biletmaster.ro weboldalon.