Színházi találkozások a SPOT Fesztiválon

Színházi találkozások a SPOT Fesztiválon

A kilencedik SPOT (Színművészeti Egyetemek Nemzetközi Fesztiválja) mottója: randevú. Szatmár megye egyetlen professzionális fesztiválját november 23 és 29 között rendezik Nagykárolyban, illetve idén először Szatmárnémetiben. Az idei év újdonsága, hogy közösségi és oktató-nevelő célzatú projektek is helyet kapnak a fesztiválon, rendhagyó helyszíneken: közterületen, iskolákban, idősotthonokban. A SPOT-társulat bemutatja második, a budapesti k2 Színházzal közösen létrehozott produkcióját. Szintén újdonság lesz a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a SPOT közös projektje. Florin Vidamski színművész pedig bemutatja Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig (Út az előadás felé David Esrig módszerével) című könyvét.
A SPOT Színművészeti Egyetemek Nemzetközi Fesztiválja idén a craiovai, marosvásárhelyi, kolozsvári,  és Passau-i (Németország) oktatási intézmények diákjait látja vendégül. Mellettük jelen lesznek további fiatal művészek Budapestről, Kolozsvárról és Szatmárnémetiből. November 23 és 29 között a Nagykárolyi Elméleti Líceum  dísztermébe és tornatermébe, a Szatmárnémeti Északi Színház Ács Alajos Stúdiótermébe  várják az érdeklődőket. A belépés ingyenes. Az előadások román, magyar, német és francia nyelvűek.

Közösségi és oktató-nevelő programok
A SPOT fesztivál idén kiemelt figyelmet fordít a közösségi programokra. A november 23 és 29 között zajló, 9. SPOT keretében különféle eseményekre kerül sor óvodákban, iskolákban, közterületen és idősek otthonában, román és magyar nyelven. A színház így újra betöltheti a nagykárolyiak életében azt az esszenciális szerepet, melyet a hétköznapokban is játszania kellene, hozzájárul a legfiatalabbak neveléséhez és segít az egyedüllét elviselésében, feldolgozásában.
A SPOT közösségi programja többek között óvodásoknak szóló színházi előadást és középiskolásoknak szóló kreatív írás műhelyt is tartalmaz. De lesz éjszakai filmvetítés nagykárolyi lakónegyedekben, mégpedig jellegzetesen urbánus épületfelületekre, kazánházakra, garázsfalakra. De utcai színházi előadásokra is sor kerül, különböző helyszíneken és napszakokban.

Az oktatási-nevelési és közösségi programokban közreműködnek: a kolozsvári Színház és Televízió Kar harmadéves diákjai (osztályvezetők – Filip Odangiu és Sinkó Ferenc), Fischer Botond és Horváth Benji költők, Banga Szilárd és Lamaskier képzőművészek, valamint a kolozsvári színművészeti  mesterit végző diákjai – Árus Péter, Budizsa Evelin és Szucher Ágnes.
A meghívott diákok részt vehetnek a Soós Attila, fiatal rendező-koreográfus által tartott fizikai színházi műhelymunkában. Soós a Budapesti Színház- és Filmművészeti Akadémián végzett fizikai színház szakon, 2013-ban pedig megalapította a Trojka Színházat.

EGYÉJSZAKÁS DRÁMA a neve annak a projektnek, amelyet a nagykárolyi SPOT Színművészeti Egyetemek Nemzetközi Fesztiválja és a Kolozsvári Állami Magyar Színház idén első alkalommal mutat be.
Az együttműködés tulajdonképpen a kolozsvári színház magyar dráma napjára szervezett (2015. szeptember 21.) egy éjszakás drámaírói műhelyének következő állomása.
A szeptemberi projekt keretében egy éjszaka alatt hét dráma született, ezek szerzői: Bertóti Johanna, Bodolai Balázs, Mikó Hajnalka, Horváth Erika, Kovács Kinga, Sipos Krisztina, Vajna Noémi – Deák Katalin.
A nagykárolyi találkozó során az említett szövegekből a craiovai, kolozsvári, marosvásárhelyi, és Passau-i diákok előadásokat hoznak létre. Folytatva a drámaírói műhely alapgondolatát a csoportok a drámák bemutatása előtt mindössze 24 órával kapják meg a szövegeket.
A kezdeményezés gyors és kreatív reakcióra ösztönzi a fiatal művészeket, és arra, hogy bár a szövegeket akkor látják először, és a rendelkezésükre álló idő is rövid, érvényes színpadi alkotásokat hozzanak létre. A szövegeket mindegyik csoport továbbfejleszti, és saját meglátása szerint értelmezi. Mindez lehetőséget ad a diákoknak és a nagykárolyi nézőknek arra, hogy megtapasztalják az írott szöveg színpadra való alkalmazásának folyamatát, a rendezői, színészi nézőpontok sokféleségét és a drámai szövegek értelmezésének különböző lehetőségeit.

David Esrig módszer
A fesztivál keretén belül Florin Vidamski Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig című könyvének bemutatójára is sor kerül. A könyv a rendező metódusát feszegeti a Rameau unokája és Troilus és Cresida című előadásokból kiválasztott példák alapján. Florin Vidamski színész doktori témája az írás, amely nagy jelentőséggel bír a romániai színészképzésben, oktatásban. 2015-ben jelent meg a besztercei Charmides kiadónál.
Növekszik a SPOT
Az idén kilencedjére megrendezett fesztivál nagy újdonsággal jelentkezik. Története során először túllép Nagykároly határain, és a megyei tanács elnöke, Adrian Ştef meghívására válaszolva immár a megyeközpontban, Szatmárnémetiben is jelen lesz. Így a IX. SPOT első és utolsó napján egy könyvbemutatón, egy “nyílt színházórán” és egy különleges előadáson vehet részt a szatmári színházkedvelő közönség. Az eseményeket a Szatmárnémeti Északi Színház látja vendégül.
„Mi a mi?”
A SPOT Trásulat idén is teret biztosít a profi színészek munkájának. A csapatot olyan művészek alkotják, akik az évek során részt vettek diákként a SPOT Fesztiválon. Az idei alkotói munkát a k2 Színház vezeti. Továbbá meghívást kapott Bodea Tibor és Fándly Csaba, két Nagykárolyban született színész is. Mellettük megfigyelőként vesz részt Vitéz Júlia. A végzős diáklány idén készül felvételizni a Kolozsvári Színművészeti Egyetemre és több éve a nagykárolyi amatőr színkörök aktív tagja.
Az idei előadás munkacíme Mi a mi?, alcíme pedig MAGYARázat egy felvonásban. Benkó Bence és Fábián Péter, rendezők, elárulták, hogy a cím lopott: „Esterházy Pétertől loptuk, aki a <<Mi a magyar?>> című, 2005-ben megjelent tanulmánykötetben közzétett cikkének adta ezt a címet. A „mi a magyar?” kérdésére visszakérdez: <<mi a mi?>>.
Tíz év telt el a cikk megjelenése óta, és a kérdés mit sem vesztett aktualitásából. Mielőtt elkezdjük kutatni magyarságunk, azt a kérdést kell megválaszoljuk, mi a kérdésfelvetés oka. Mi a mi? Miért van szüksége a magyarságnak, hogy minduntalan saját magyarságát definiálja? Olyan egyszerűnek tetszenék természetes dolognak kezelni azt, hogy valaki német, angol, cigány, zulu, vagy éppen magyar. Vajon a zuluk is kutatják önnön zuluságuk, vagy nekik olyan természetes, hogy zuluk, mint a levegővétel? Magyarnak lenni lehet, hogy nem természetes dolog. Vagy nem ismerjük fel, hogy az. Miért? Mi a magyar? Mi a mi? Ritkán adatik meg, hogy erről a kényes témáról alkotók a határon innen és túlról  közösen gondolkodhassanak. Az még ritkább, hogy történetesen ezek a magyarok színházcsinálók: színészek, rendezők, írók, látványosok. Pláne, hogy huszonéves fiatalok! ’’
A k2 Színház 2010 nyarán alakult független színházi műhely, mely a Kaposvári Egyetem akkor másodéves színész-hallgatóiból szerveződött. A csapatot két akkor másodéves hallgató, Benkó Bence és Fábián Péter közösen alapította. Az évek során a k2-höz alsóbb éves színész-hallgatók is csatlakoztak, kialakult egy kisebb “kör” az egyetemen, akik visszatérő színészei voltak a formálódó társulatnak. Idővel csatlakozott a műhelyhez látványtervező, menedzser, dramaturg, rendezőasszisztens is, lassanként létrejött egy állandósulni látszó társulat. 2011-ben létrejött a k2 Színház Alapítvány, és még ugyanebben az évben az együttes felvételt nyert a Független Előadó-művészeti Szövetségbe (FESZ), melynek azóta is tagja.
A k2 kezdetben a Kaposvári Egyetemen működött – egyetemi tanulmányaikkal párhuzamosan hozták létre és játszották a hallgatók előadásaikat – azonban ahogy közeledett az egyetemi évek vége, a csapat “felköltözött” Budapestre és azóta is itt tevékenykedik, mint állandó játszóhellyel nem rendelkező független társulat.
A k2 Színház több elismerésben részesült: Thealter Helyspecifikus Projekt Fődíj (2012), FESZ “legígéretesebb pályakezdő” díja (2013), Jurányi-díj (2014), Kritikus-díj Különdíj-jelölés (2014), Vallai Kortárs Előadó-művészeti Fesztivál Különdíja (2015).
A társulat további tagjai: Borsányi Dániel, Piti Emőke, Viktor Balázs, Sebők Maya, Daróczi Noémi, Jeli Sára Luca, Czumbil Orsolya, Sipos Krisztina, Rusz Péter şi Bocsárdi Magor.
Az idei SPOT Színművészeti Egyetemek Nemzetközi Fesztivál főtámogatója a Szatmár Megyei Tanács. Az esemény partnerei: Draxlmaier és Continental Contitech. Szponzorok: Deo Gratias Egyesület, Buffalo, Szatmárnémeti Északi Színház, Atlas Mapping, Eastern Dies Service, Abracom, Agrotex. Arculat: Laura Seucan.

SPOT 9 Program

November 23 – 29, 2015

Az előadások a Nagykárolyi Elméleti Líceum  dísztermébe és tornatermébe kapnak helyet (Petőfi Sándor utca).

A BELÉPÉS INGYENES
HÉTFŐ – NOVEMBER 23.

 

Szatmárnémeti

19.00
Könyvbemutató
FLORIN VIDAMSKI: DRUMUL SPRE SPECTACOL PRIN METODA DAVID ESRIG
Helyszín: Szatmárnémeti Északi Színház, Ács Alajos Stúdió

20.00
ATHANOR Színházi Akadémia, PASSAU
NYÍLT LECKE (I. év) DE
Helyszín: Szatmárnémeti Északi Színház, Ács Alajos Stúdió

CSÜTÖRTÖK – NOVEMBER 26.

NAGYKÁROLY

17:00 – Nagykárolyi Elméleti Líceum díszterme

Színház és Televízió kar, KOLOZSVÁR

EGYÉJSZAKÁS DRÁMA (III. év) HU

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a SPOT Társulat közös projektje

 

18:00 – Nagykárolyi Elméleti Líceum díszterme

ATHANOR Színházi Akadémia, PASSAU

EGYÉJSZAKÁS DRÁMA (I. év) ENG

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a SPOT Társulat közös projektje

 

19:00 – Nagykárolyi Elméleti Líceum díszterme

Színház és Televízió kar, KOLOZSVÁR

CĂPCĂUNI – Yann Verburgh

Felolvasó színház ( 16 éven aluliaknak nem ajánlott) RO

 

20:00 – Nagykárolyi Elméleti Líceum díszterme

Szatmárnémeti Északi Színház

ImproȘtim RO

 

PÉNTEK – NOVEMBER 27

17:00 – Nagykárolyi Elméleti Líceum tornaterme

Színház és Televízió kar, KOLOZSVÁR

EGYÉJSZAKÁS DRÁMA (III. év) RO

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a SPOT Társulat közös projektje

 

18:00 – Nagykárolyi Elméleti Líceum tornaterme

Könyvbemutató

FLORIN VIDAMSKI: DRUMUL SPRE SPECTACOL PRIN METODA DAVID ESRIG

 

19:00 – Nagykárolyi Elméleti Líceum tornaterme

ATHANOR Színházi Akadémia, PASSAU

NYÍLT LECKE (I. év) DE

 

21:00 – Nagykárolyi Elméleti Líceum tornaterme

Színház és Televízió kar, KOLOZSVÁR

Mi lesz veled, emberke – Hans Fallada (III. év) HU

 

SZOMBAT – NOVEMBER 28

15:00 – Nagykárolyi Elméleti Líceum tornaterme

Mihai Eminescu Állami Kollégium, DRAMATIS PERSONAE Csoport, NAGYBÁNYA

„TICS. BUREAUTIQUES” – Közös forgatókönyv, FR

 

17:00 – Nagykárolyi Elméleti Líceum tornaterme

Művészeti Egyetem, MAROSVÁSÁRHELY

EGYÉJSZAKÁS DRÁMA (I. év) RO

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a SPOT Társulat közös projektje

 

18:00 – Nagykárolyi Elméleti Líceum tornaterme

Művészeti Egyetem, MAROSVÁSÁRHELY

EGYÉJSZAKÁS DRÁMA (I. év) HU

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a SPOT Társulat közös projektje

 

19:00 – Nagykárolyi Elméleti Líceum díszterme

SPOT Társulat & k2 Színház, Budapest

MI A MAGYAR?! – Közös forgatókönyv, HU

A SPOT Társulat második előadása

 

21:00 –

Színház és Televízió kar, KOLOZSVÁR

Commedia dell Arte (  III. év ) RO